De proximitat, digital i sense gènere: les tendències que marquen el Nadal del 2021

  • Les famílies i els infants prioritzaran criteris de sostenibilitat, aprenentatge i transmissió de valors a l’hora d’escollir els seus regals
  • Els socis de KID’S CLUSTER preparen una campanya de Nadal centrada en satisfer les necessitats de les famílies, adequant les seves ofertes a les diferents realitats de cada llar

Barcelona, 17 de desembre de 2021

Arribem al final d’un any en què tots, organitzacions i famílies, hem anat guanyant terreny als efectes de la pandèmia i hem pogut recuperar la normalitat en certs aspectes del nostre dia a dia. En aquest context, el sector infantil i familiar encara la campanya nadalenca amb l’optimisme i l’empenta d’haver recuperat el ritme de creixement al llarg del 2021. La darrera campanya de Nadal va estar marcada per la incertesa, doncs els tancaments de negocis, les limitacions d’horaris i aforaments, la menor celebració de trobades familiars i el deteriorament de les economies de les famílies feia difícil preveure com serien els nivells de vendes. Finalment, la campanya va tancar amb un 7% menys de vendes respecte el 2019, segons dades de NPD Group.

Tot i les millors dades que s’han anat veient aquest any, és cert que no està sent una campanya fàcil, doncs la complexa situació del transport marítim des de l’Àsia està provocant faltes de subministrament, encariment de matèries primes i una gran exigència en quant a control de stocks i gestió d’entregues. Anna López, directora de KID’S CLUSTER, explicava el passat novembre a L’Econòmic (El Punt Avui) i al Matí de Catalunya Ràdio que hi ha molta preocupació en el sector de la joguina, que concentra en el Nadal la major part de les vendes de tot l’any. “Tenint en compte que més del 70% de les joguines es produeixen a la Xina, hi ha empreses a les quals aquesta crisi de proveïdors els està afectant; en canvi, a d’altres que tenen fabricació pròpia o proveïdors locals, no tant”, apuntava.

La crisi de subministraments, la priorització de productes més respectuosos amb el planeta per part de les famílies, la creixent hibridació entre el món físic i el digital, o la influència del valors dels nens i nenes de les generacions Z i Alpha sobre la transformació de les organitzacions, son algunes de les tendències que estan definint el rumb la campanya d’enguany.

Un Nadal més verd: proximitat, circularitat i sostenibilitat

La crisi de subministraments ens porta, com apuntava la directora del clúster i en sintonia amb el què preveuen alguns experts en economia i globalització, a pensar en la diversificació dels proveïdors i a tenir més present la producció de proximitat. La sostenibilitat ha esdevingut una qüestió de primer ordre a nivell mundial, i el sector de la joguina no n’és una excepció. El TrendCommittee de Spielwarenmesse, la Fira de la Joguina de Nuremberg, ha posat també la seva atenció en aquesta direcció. Per ressaltar la importància de la sostenibilitat en la indústria de la joguina, bona part de l’esdeveniment girarà entorn a la megatendència Toys go Green a partir de la qual s’han identificat quatre categories de producte: ‘Made by Nature’, ‘Inspired by Nature’, ‘Recycle & Create’, i ‘Discover Sustainability’ que comptaran amb un espai especial i exclusiu en el recinte firal de Nuremberg.

Aquesta tendència de la indústria va de la mà de la preocupació de les famílies millennial per consumir de forma més conscient, racional i respectuosa amb el medi ambient. Tot plegat ens porta a pensar en un Nadal més verd, de KM0 i sostenible. Com en els darrers anys, aquesta serà una campanya nadalenca marcada per la figura del consumidor responsable, una persona amb visió col·lectiva i cívica, i coherent en les seves decisions: segons dades de la OCU, un 73% de consumidors eviten o prioritzen comprar certs productes i serveis per motius ètics i de sostenibilitat.

Però no parlem només d’adults, doncs els infants i joves són qui millor representa aquesta figura de consumidor conscient. Amb l’objectiu de saber quina importància té la sostenibilitat per als més petits, KID’S CLUSTER va impulsar enguany un estudi etnogràfic que analitza de què parlen les nenes i nens quan parlen de sostenibilitat, com la perceben en els productes que compren a casa, com la integren a les seves rutines i quines marques hi associen. L’estudi va confirmar que la generació Alpha està molt conscienciada sobre l’impacte de les accions de les persones en el medi ambient i que tenen eines, capacitat i interès per informar-se sobre tot allò relatiu a la sostenibilitat. És una generació que es preocupa pel futur del planeta, per la utilització dels recursos naturals, pel benestar dels animals i per l’impacte dels residus que generem, especialment del plàstic. Els més petits de casa parlen de reutilització de materials i productes, de reducció del consum, d’utilitzar el transport públic o transports no contaminants, i destaquen especialment la preocupació pels animals i l’interès pels productes cruelty-free.

Tota aquesta informació esdevé de gran valor quan la posem al costat d’una altra dada: segons The Onion Inside, consultora especialitzada en research generacional, a partir dels 3 anys, 6 de cada 10 nenes i nens tenen influència sobre les decisions de compra de les famílies. És per això que les organitzacions que més connecten amb els seus públics son aquelles que es dirigeixen a tots els membres de la família, donant resposta a les necessitats i preferències individuals de cadascun d’ells. Les famílies son cada vegada més horitzontals, i trobar formes de comunicar a cada membre serà clau per a establir un diàleg amb tota la família, apunten des de The Onion Inside.

Un bon exemple d’aquesta pràctica és Kidalos, una plataforma online de joguines i elements educatius compartits. És una eina digital pensada per gaudir de les millors joguines i utilitzar-les només durant el temps que realment se’ls treu partit, tenint en compte que la vida útil d’una joguina és, en un 72% dels casos, d’entre una setmana i dos mesos, tot i que el producte pugui durar molt més temps en bon estat. La subscripció a Kidalos dona accés als pares i mares a un món de diversió i aprenentatge, però amb el focus posat en l’economia circular, apostant per un consum responsable per continuar jugant i aprenent de manera sostenible.

En línia amb aquesta tendència, les famílies busquen viure experiències en contacte amb la natura que fomentin el respecte cap al medi ambient i l’entorn. Una aposta en resposta a aquesta necessitat és la que fa Eix Estels, que proposa viure la neu i passar temps de qualitat en família a l’hotel ecosostenible Hotel El Jou Nature. Lluny de remuntadors, cues de pistes, pujades i baixades, grans aglomeracions, El Jou Nature, vinculat al biosphere Tourism i amb una proposta de menús que incorpora als seus bufets elements de KM0 i BIO, és la opció ideal per als qui volen compartir una estada de neu tranquil·la i plena d’activitats familiars per descobrir l’entorn natural, com les sortides guiades amb raquetes de neu a Rasos de Paguera.

 

Un Nadal digital

El sector infantil i familiar ha accelerat la seva digitalització després de les experiències viscudes el 2020 i el 2021. Tan és així, que la comunicació digital amb els consumidors s’ha potenciat en gran mesura. La televisió i els catàlegs segueixen sent les fonts principals d’informació per als infants i per als adults, segons dades de The Onion Inside, però el sector cada vegada aposta més per realitzar campanyes 360º recolzades amb interaccions a xarxes socials i col·laboracions amb influencers.

També parlem de Nadal digital perquè bona part de les compres que realitzin les famílies es faran a través del canal online seguint la tendència de maduració express iniciada en període de confinament del 2020. De fet, les vendes online a Espanya han superat els 12.400 milions d’euros el primer trimestre d’aquest any, un augment de l’1,9% respecte al mateix període del 2020, segons les dades publicades aquest octubre per la Comissió Nacional de els Mercats i la Competència (CNMC). La personalització i recomanacions basades en els nostres hàbits de consum és una tendència digital que va créixer durant la pandèmia i també ens acompanya aquest any.

Tant és així, que segons dades d’HP un 44% de consumidors assegura que canviaria de marca en cas que se li oferissin experiències de producte personalitzables, i un 70% estan disposats a pagar com a mínim un 10% extra sobre el preu per obtenir un producte o servei personalitzat. Abacus cooperativa ha preparat un microsite on gràcies a un test el consumidor esbrinar quin és el perfil de la persona a qui volem fer el regal somiat. En base a aquest perfil, el propi portal recomana un seguit de productes ideal per potenciar la seva personalitat. A “troba el teu regal somiat” les famílies podran descobrir com els regals somiats han influït en diferents professionals i a més, inclou una secció de recomanacions dels botiguers i botigueres d’Abacus per encertar en els regals de Nadal i Reis.

Per últim, com passa en d’altres terrenys com la lectura o el turisme, les famílies tendeixen a buscar el component educatiu de la tecnologia, motiu pel qual estem davant d’un auge de regals de caire digital i tecnològic que estimulin l’aprenentatge i les competències en àmbits com la robòtica o la programació.

Com a referents en experiències educatives digitals, aquest any TbKids torna amb un Nadal més tecnològic amb les seves “TechnoXmas”. Es tracta d’un extens programa d’activitats i tallers de robòtica, tecnologia i programació per nens i nenes a partir de 5 anys durant les vacances on podran gaudir del Club Minecraft Nadalenc o aprendre a dissenyar videojocs amb Unity 3D. Per a les famílies més techies proposen treure tot el suc del mini robot esfèric Sphero Mini. Un robot intuïtiu que es pot programar i controlar a través de la seva app perquè resolgui tots els laberints i circuits que construïu amb BrickBlast.

Ro-botica, especialistes en robòtica educativa, proposen els seus tallers de Nadal Niueduca impartits per una docent certificada per LEGO® Education on els nens i nenes aprendran jugant i manipulant un robot. Hauran de programar-lo per superar reptes, treballant en equips i divertint-se, alhora que desenvolupen l’enginy i el pensament computacional. També podran gaudir d’un taller de disseny de videojocs on podran crear i programar el seu propi videojoc amb la consola Arcade que rebran.

eSTEAM education també apropa les activitats STEAM i el desenvolupament del pensament computacional a totes les llars durant aquest Nadal fent un calendari d’advent amb PixelArt i que posa a prova les nostres capacitats de codificació. Una opció de regal per als nens i nenes més aventurers en el món digital és el robot EDISON, a qui acompanya un curs de formació online de 3 mesos. La seva proposta més immersiva és el casal de Nadal Expedient Santa Sleight, on els menuts de casa exploraran i aprendran convertint-se en investigadors i programadors per desxifrar codis misteriosos i poder trobar el trineu de Santa Claus, que s’ha perdut misteriosament just abans del dia de Nadal.

Joc, valors i salut emocional

Recentment el Ministeri de Consum ha impulsat una campanya a través de la qual es vol conscienciar als pares, mares i professionals del sector en la tria de joguines lliures d’estereotips. El llançament no ha estat exempt de polèmica, doncs l’acció central consistia a demanar als infants participar en una vaga de joguines. Associacions com l’AEFJ (Asociación Española de Fabricantes de Juguetes) s’han manifestat a favor del missatge central de la campanya, és a dir, separar les joguines del sexisme, però s’han posicionat contràries al fet de demanar als nens i nenes deixar de jugar, donat que el joc és un dret fonamental de la infància. Segons un estudi sobre estereotips i rols de gènere en la publicitat de joguines elaborat per l’Instituto de las Mujeres l’any 2020, gairebé el 40% d’aquests anuncis mostra a les nenes arquetips relacionats amb la bellesa i les cures, mentre que el 50% dels que van adreçats a nens estan relacionats amb professions com a pilot, policia o militar. Està àmpliament estudiat que la repetició d’aquests missatges trasllada als infants els rols de gènere en la seva autopercepció, contribuint a perpetuar processos d’autolimitació en el desenvolupament com a persones adultes.

Malgrat la polèmica generada per aquesta campanya en concret, és cert que existeix una tendència creixent cap a la compra de joguines i jocs que fomentin l’educació en valors, l’equitat de gènere i l’equilibri emocional de les nenes i els nens. Un 89% de famílies consideren el temps de joc com un moment per a transmetre valors als seus fills i filles, segons dades de l’Estudi Sobre els Hàbits d’Oci Infantil i Familiar de KID’S CLUSTER. Transmetre a través dels jocs i les joguines als nens, i en especial a les nenes, que poden ser qui vulguin ser, independentment del seu gènere i de les seves capacitats, serà sens dubte un dels eixos clau de la carta als Reis d’enguany.

Una de les clares apostes d’aquest Nadal per a l’empoderament de les nenes en el camp científic i tecnològic,  és la campanya d’Abacus que, sota l’eslògan “Si tu hi creus, nosaltres t’hi portem” té el propòsit d’incentivar i fomentar la confiança de les nenes i els nens en sí mateixos per assolir els seus somnis. Segons un estudi de Gartner, només el 31% dels treballadors en l’àmbit tecnològic són dones. La campanya s’inspira en la trajectòria vital de la Mariona Badenas, la jove astrofísica catalana del Massachusetts Institute of Technology (MIT), que amb només 25 anys ha coliderat l’equip de recerca que ha simulat les condicions reals d’una expedició al planeta Mart. La campanya inclou un concurs amb el qual els nens i nenes tindran l’opció de participar en una de les 250 beques per realitzar un curs d’astronauta el proper mes de juliol, amb la participació de Mariona Badenas, que de petita somiava en anar a l’espai, i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Així, un any més, la campanya de Nadal d’Abacus posa l’accent en els valors fundacionals de la cooperativa: l’aprenentatge i el consum responsable tot incentivant l’ús de les joguines per fomentar el descobriment i l’aprenentatge a la vegada que fomentar els estudis STEM (ciència, tecnologia, enginyeries i matemàtiques en anglès) entre les nenes.

Si la diversitat, el respecte i la tolerància es treballen des de ben petits, s’adquireixen com a hàbits en la vida adulta. És per això que la revista Namaka i LactApp, l’aplicació sobre lactància materna, s’han unit per fer un exemplar especial dedicat a la diversitat de cossos i a trencar els estereotips relacionats amb el gènere o el sexe. En aquesta edició parlen sobre temes tan importants com el cicle de la vida, l’embaràs, la fecundació, la lactància. Sens dubte, la revista Namaka és una fantàstica opció per a regalar lectura i creativitat per totes les edats amb la capsa regal de Namaka, que inclou la subscripció anual amb 6 revistes a l’any, un calendari il·lustrat de l’any 2022, un llapis molt namakià i uns retallables per a decorar l’arbre de Nadal.

El cinema pot ser una experiència màgica per als més petits: les pel·lícules els poden transmetre molts aprenentatges a la vegada que estimular la seva imaginació i creativitat. Per apropar als nens i nenes a aquesta màgia, Pack Màgic presenta el Kinosaure, un personatge que els acompanyarà tots els diumenges de Nadal en el cicle de cinema tranquil i en català als Cinemes Girona. Durant el cicle es projectaran films amb diversitat estètica i rics en valors i els faran cobrar vida a la sala de cinema a través d’espectacles, jocs i sorpreses per a tota la família.

Regalar llibres als infants significa, especialment en el cas dels més petits, reglar-los temps de lectura amb la família, i també aventures inimaginables, coneixement, valors, consciència i emocions. Conscients del poder de la lectura, l’Editorial Flamboyant compta amb un gran catàleg amb moltes propostes de llibres per regalar aquest Nadal. Per als més petits han preparat una selecció de títols com La Caputxeta vermella i El llop i els set cabridets, que son una introducció als contes tradicionals amb escenes desplegables i 3 nivells de lectura: el text original dels germans Grimm, una adaptació en lletra de pal, i paraules clau en majúscules per seguir la història. Per als lectors autònoms trobem la proposta més ambiciosa amb Sunakay, un àlbum distòpic amb il·lustracions d’una bellesa impactant i una oda a la necessitat de preservar nets els nostres mars. Finalment, els lectors més experts trobaran Operació biquini, un llibre dirigit a adolescents que aborda conceptes com la grassofòbia, la pressió estètica, la cultura de la dieta i l’alimentació́ intuïtiva, entre d’altres, des d’una perspectiva fresca, propera i amb molt d’humor.

L’aprenentatge d’idiomes també és una forma de transmetre als infants valors com la diversitat, la descoberta i l’aventura. La metodologies i les propostes de Kids&Us permeten als pares i mares oferir experiències que combinen aquests aprenentatges amb l’anglès i amb la diversió. Per aquestes festes han desenvolupat una sèrie de propostes dinàmiques en anglès per millorar i agilitzar l’aprenentatge de l’idioma dels més petits. En son un exemple les setmanes temàtiques Christmas Fun Weeks creades pel seu equip pedagògic i dirigides a tots els nens i nenes de 3 a 10 anys. Es tracta d’una oportunitat per gaudir d’activitats 100% en anglès i amb el Nadal com a eix temàtic: manualitats, contacontes i nadales compostes expressament per aquesta ocasió.  D’altra banda, en aquest univers d’estímuls que va més enllà de les aules, Kids&Us presenta una col·lecció completa per a nens i nenes de 0 a 13 anys sota el lema “aquest Nadal regala anglès”. El catàleg Natural Gifts mostra totes les seves propostes: llibres, peluixos, jocs i trencaclosques per estimular les habilitats comunicatives i de comprensió dels més petits a través del joc i la lectura.

English Summer, referent dels campaments en anglès amb més de 40 anys d’experiència també ens proposa regalar experiències per al proper estiu amb un descompte de reserva anticipada fins l’1 de març. En els seus campaments, els nens i nenes aprendran anglès amb professors natius i valors com treballar en equip, solidaritat, col·laboració i superació personal. Mitjançant l’educació en activitats d’oci, com un dels millors instruments pel seu enriquiment i creixement personal.

A Catalunya, mig milió d’infants viu en risc de pobresa o exclusió social. Això és cinc vegades l’aforament del Camp Nou, o un terç de la població de la ciutat de Barcelona. 1 de cada 3 infants viu en risc de pobresa. És necessari continuar protegint la infància en risc amb suport i acompanyament cada dia de l’any, i aquesta és la missió del Casal dels Infants. En la seva campanya “Protegim la il·lusió” tenen la il·lusió dels nens i nenes com a un dels seus motors d’energia per encarar el treball per la transformació social. Els preocupa i els ocupa que no la perdin i puguin aprofitar cada moment d’aprendre, de jugar, de compartir i de créixer amb la màxima garantia d’oportunitats educatives per tirar endavant.

Cruïlla també presenta el seu espai Revola Nadal, una invitació per a educadors i famílies a viure el Nadal amb la mateixa il·lusió de sempre amb una perspectiva més oberta i diferent. Ens fan una proposta d’activitats i lectures per aquest Nadal, perquè són els petits canvis els que marquen la diferencia.

La Fundació Pere Tarrés també ha posat en marxa la campanya de Nadal “Ajuda’ls a créixer per tal d’aconseguir donatius en benefici dels infants amb dificultats socioeconòmiques. La col·laboració de les empreses i els particulars és un suport molt important perquè els centres socioeducatius adherits a la Fundació Pere Tarrés segueixin duent a terme la seva acció social i educativa amb nens i nenes en risc d’exclusió, amb l’objectiu que tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’infants. També, com cada any, la Fundació Pere Tarrés  porta a terme la campanya de recollida de joguines per infants en situació de vulnerabilitat social. Les joguines que es recapten durant la campanya estan destinades als nens i nenes que assisteixen cada a dia als diferents centres oberts i socioeducatius adherits a la nostra entitat des dels quals treballem per millorar les seves competències educatives i emocionals.

Regalar experiències i temps junts

El Nadal és sinònim de família i de regalar experiències i moments de diversió conjunta. De fet, segons dades de l’Estudi Sobre els Hàbits d’Oci Infantil i Familiar de KID’S CLUSTER, el 58% dels pares i mares cerquen propostes d’oci i temps lliure que siguin divertides i engrescadores per a tots els membres de la família, és a dir, propostes que puguin ser estimulants com a adult i també per a tots els infants que formin part del nucli, independentment de la seva edat.

S’acosten les trobades i àpats familiars, els regals i, com no, les partides a jocs de taula amb tots els convidats. Devir proposa la millor selecció per satisfer aquesta necessitat de diversió compartida. Dins del seu catàleg, recomana especialment per aquestes festes els seus clàssics Catan Junior i Carcassone Junior per als més petits, així com partides plenes d’aventures amb el Laberinto Mágico i el Monstruo de colores, o reviure els clàssics del cinema familiar amb Codigo Secreto Disney.

Cinesa també aposta per un Nadal familiar i proposa una alternativa innovadora per gaudir del cinema i del joc d’una manera diferent, llogant una sala de cinema per les famílies més gamers. És una oportunitat per compartir els interessos de les noies i nois pels videojocs i, a més, gaudir-ho a través d’una pantalla de cine. Una experiència que aprofitar al màxim els beneficis de jugar plegats, reunits en un espai privilegiat, compartint interessos i reforçant els vincles familiars amb una activitat que sovint involucra només als més joves i a una petita pantalla.

Kunde Brand aposta pel poder educatiu i social de la música i impulsa a la creativitat i composició musical dels més petits amb els seus ukeleles. El seu model d’ukelele Mercury School, el qual podeu regalar aquest Nadal amb un 10% de descompte, és ideal per començar a aprendre a tocar aquest instrument al incorporar cordes de colors que faciliten l’aprenentatge fins i tot per als més petits.

Eix Estels també ha preparat una proposta per aquells qui volen regalar una experiència en família. Aquesta any el Tió, el Pare Noel o el Reis podran regalar la participació a unes colònies de Setmana Santa a La Llobeta, amb el valor afegit de fer-les en una instal·lació catalogada d’interès arquitectònic pel seu estil modernista i de fer-les en anglès!

La Fundació Pere Tarrés aquest Nadal ens porta a la neu amb unes colònies d’esquí per infants d’entre 6 a 16 anys a l’Alberg La Sala els dies del 3 al 5 de gener. Durant l’estada, es farà un curs d’esquí o snowboard a les pistes de la Masella amb 4 hores de classes cada dia amb els professors de l’Escola d’Esquí de Llívia. Per gaudir en família també trobareu organitzats ponts i caps de setmana amb activitats per a totes les edats. Aquestes vacances tindreu la possibilitat de gaudir de l’alberg Les Estades al Pirineu Lleidatà o de l’alberg Era Garona a Salardú per practicar esports d’hivern o descobrir els paratges naturals de la zona i de l’alberg Anna Maria Janer per conèixer la Cerdanya.

Les manualitats també són una clara tendència per estimular la creativitat dels més menuts, desenvolupar capacitats motrius, la capacitat de ser actius i aprendre a treballar en equip mentre creen i gaudim d’un temps valuós en família. El quadern Twist & Colours d’Oxofrd és un concepte únic que no deixarà indiferent a ningú: un regal original i pràctic, una llibreta ideal per a practicar l’escriptura i el dibuix.

JOVI ens proposa una activitat diferent per fer en família durant aquestes festes modelant els personatges de la sèrie del moment: Lady, Lala, Coney i Dotty amb els sets Cry Babies, col·leccionables i perfectes per jugar en família. També son un èxit assegurat els seus estoigs Paint With Plastilina. Modelar en plastilina és una activitat ideal per a desenvolupar habilitats de psicomotricitat fina, aprenent a pintar amb plastilina sobre divertides làmines personalitzades, adquirint agilitat, força i destresa passant temps de qualitat en família.

Per altra banda, Educa Borras presenta la versió Pop Star de la seva My Model Doll Design, que ha estat guardonada com a Millor Joguina del 2021 per l’AEFJ en la categoria d’Arts i Manualitats. Amb aquest magnífic kit creatiu els nens i nenes podran dissenyar looks i pentinats increíbles per a una nina articulada. En la gamma preescolar d’Educa descobrireu l’univers de The Kubis, uns adorables blocs apilables amb els que els més petits jugaran de manera interactiva, creativa i lliure. La gamma consta de quatre referències amb diferents personatges i escenaris de conte 3D. Els blocs són muntables, apilables i intercanviables; encaixen perfectament totes les peces de manera que es puguin muntar diferents personatges, piles i formes entre ells. Un joc per fomentar la imaginació en la invenció d’històries mentre els petits aprenen conceptes bàsics (adalt, avall, davant, darrere…).

Les famílies, al centre

Totes aquestes organitzacions, així com la resta de les que formen part de KID’S CLUSTER, han dissenyat una campanya de Nadal pensada per acompanyar les famílies i els infants en un Nadal de nou incert i diferent. Son propostes de qualitat que reforcen el joc, la diversió, l’aprenentatge i, sobre tot, el temps en família, i que aposten per la incorporació de la tecnologia, la innovació, els valors i l’acompanyament emocional en el desenvolupament holístic dels més petits. Són, en definitiva, novetats que satisfan els desitjos de les nenes i nens i que alhora aporten idees als pares, mares i familiars que volen regalar sense oblidar valors com el consum conscient, el respecte pel medi ambient, o la fi dels estereotips de gènere.

Si vols conèixer més sobre el clúster, rebre més informació sobre les novetats dels associats, o compartir algun repte o necessitat amb el què et puguem acompanyar, no dubtis a contactar-nos a info@kids-cluster.com.