20211230_entrevista Anna_8tv

“L’actual crisi d’abastiments és una oportunitat per reflexionar sobre la relocalització de la indústria”

Anna López, directora de KID’S CLUSTER, ha intervingut en una entrevista al programa 8 al dia de 8TV per parlar sobre les repercussions de la crisi d’abastiments en el sector de la joguina

  • López ha explicat també com estan interconnectades la situació actual, l’emergència climàtica i les preferències de les noves generacions

El sector de la joguina concentra el 70% de la seva facturació durant la campanya de Nadal. A més d’aquesta elevada estacionalitat de la demanda, es tracta d’un sector amb una alta dependència del mercat xinès. Tot plegat planteja un escenari complicat de cara a suplir la demanda de jocs, joguines i llibres per aquestes festes. És per això que el programa 8 al dia de 8TV ha volgut comptar amb Anna López, directora del clúster de productes infantils, per conèixer com la indústria de la infància està reaccionant a aquesta situació.

López ha explicat com les empreses que millor estan capejant la crisi son aquelles que compten amb un d’aquests dos recursos: una enorme planificació i excel·lent gestió de l’stockatge, o bé la diversificació de la procedència dels proveïdors. D’altra banda, López ha posat èmfasi també en la situació dels productors locals, a qui els ha sobrevingut una gran demanda donada la conjuntura i qui, en certa manera, “han mort d’èxit”, en paraules de la directora. “Ara mateix l’avantatge competitiva és la immediatesa, no el preu”, comentava López.

En aquest sentit, la directora de KID’S CLUSTER ha reflexionat sobre l’oportunitat que representa l’actual crisi per repensar la reolocalització de les indústries més estratègiques del país. Aquest no és un canvi a curt termini, al contrari, i requereix de la implicació de les administracions i del sector privat. A través dels fons de recuperació europeus, que promouen entre altres la transició verda i digital i l’enfortiment de la indústria europea, i de l’impuls de l’ecosistema clúster en aquesta direcció, ja s’estan donant les primeres passes cap a aquest nou paradigma.

Preguntada per les apostes del clúster per l’any 2022, Anna López ha assegurat que “continuarem acompanyant la indústria a seguir innovant en productes i serveis que millorin el desenvolupament holístic dels infants i que satisfacin les demandes i necessitats de les noves generacions”. Aquestes noves necessitats es concreten en tres grans aspectes, segons KID’S CLUSTER: en una demanda creixent de productes i serveis que acompanyin els pares i mares en la criança, de joguines i experiències que combinin lleure i educació, i de productes respectuosos amb el medi ambient i que fomentin el consum responsable.

Anna López també ha explicat com s’entén des de KID’S CLUSTER que la joguina de proximitat és la opció més sostenible: primerament, perquè proximitat implica controls, seguretat, materials segurs i compliment de mesures i exigències a nivell europeu; en segon lloc, perquè implica un increment de la despesa en la indústria local, revertint en la riquesa del territori i en la creació de llocs de feina de qualitat; i en tercer lloc, per la òbvia reducció dels transports, de la petjada de carboni i de la contaminació a nivell global.

L’entrevista ha finalitzat amb una llista de les grans estrelles d’aquests Nadals: la joguina educativa, la joguina feta amb materials sostenibles i tradicionals, com la fusta, el joc de taula  i la lectura, que han guanyat una enorme popularitat des del confinament, i les joguines sense gènere.