hàbits

Més de 45 organitzacions defineixen conjuntament els reptes derivats de promoure els hàbits saludables en infants i famílies

  • Empreses i entitats del sector de l’alimentació, l’esport, el turisme, la salut, l’educació i la cultura, entre d’altres, s’han reunit en una trobada impulsada per KID’S CLUSTER, INDESCAT i l’Hospital Sant Joan de Déu amb la participació d’experts de la Gasol Foundation, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Alícia
  • La sessió s’emmarca dins del projecte que impulsen aquestes tres entitats amb el suport d’ACCIÓ, l’objectiu del qual és recolzar les empreses i organitzacions en la creació de nous productes i serveis que promoguin els hàbits saludables entre els infants i les famílies

Barcelona, 26 de gener de 2021

Més de 45 representants d’empreses i organitzacions de diversos sectors s’han reunit avui per treballar conjuntament amb un objectiu: definir quins reptes es poden afrontar des del sector privat en el foment dels hàbits saludables en infants i famílies. La sessió de treball ha tingut lloc dins del projecte “Hàbits Saludables en Família”, impulsat pel clúster de productes infantils KID’S CLUSTER, el clúster català de l’esport INDESCAT, i l’Hospital Sant Joan de Déu, referent a nivell internacional en salut materno-infantil, amb el suport d’ACCIÓ (Generalitat de Catalunya). El projecte, adreçat a les organitzacions del sector infantil, esportiu i alimentari principalment, té l’objectiu d’impulsar i recolzar la creació de productes i serveis innovadors que promoguin els hàbits saludables entre els infants i les famílies.

Com a marc de treball de la sessió, l’Hospital Sant Joan de Déu ha compartit el seu projecte “Salut 360º”. Paula Cañal, Project Manager en Innovació i Promoció de la salut, ha explicat que la salut 360º és un concepte holístic que engloba sis grans àmbits pels quals passa un estil de vida saludable: activitat física i esport, desenvolupament i aprenentatge, higiene i seguretat, gestió emocional, conviure en societat, i alimentació i nutrició. Segons dades de la Organització Mundial de la Salut, i malgrat el context actual de pandèmia, el 71% de les morts que es produeixen al món són causades per malalties no transmissibles, derivades en la seva majoria de mals hàbits de vida. Tant és així que el 40% de l’estat de salut de les persones depèn del seu estil de vida. D’altra banda, des de l’Hospital han detectat en la població infantil un increment de la obesitat i el sobrepès, de l’addicció a les noves tecnologies, dels trastorns alimentaris i del son (sovint derivats de l’addicció a la tecnologia), i dels problemes de salut mental i emocional, agreujats per la COVID. Per suposat, ningú neix amb bons o mals hàbits, tothom els adquireix; la infància és l’etapa ideal per començar a desenvolupar-los.

Donat aquest context, les tres organitzacions impulsores del projecte han volgut implicar a les empreses i organitzacions perquè defineixin els reptes de promoure els hàbits saludables en infants i famílies. Per facilitar aquesta tasca, s’ha convidat a tres entitats pioneres en el foment de l’esport, l’aprenentatge i la gestió emocional, i l’alimentació respectivament: la Gasol Foundation, la Fundació Pere Tarrés i la Fundació Alícia. Representants de les tres entitats han explicat la seva tasca com a cas d’èxit en el foment d’un estil de vida saludable entre els infants, i posteriorment, juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu, han liderat quatre sessions de treball paral·leles amb els participants.

Els assistents, acompanyats pels experts, han definit els següents reptes com a prioritaris: crear entorns saludables per a les famílies en entorns quotidians, com ara l’escola, els supermercats o els espais de lleure; promoure la pràctica d’activitat física entre tots els membres de la família en entorns d’oci i turístics; contribuir a canviar la mentalitat de les famílies respecte els hàbits saludables; incloure l’activitat física regular i diària de forma transversal a tots els àmbits d’aprenentatge, dins i fora de l’escola; fer de l’escola un agent promotor de la salut i crear espais de natura i joc; motivar els adolescents cap a la pràctica físic-esportiva; arribar a les famílies més desfavorides i menys conscienciades en la promoció dels hàbits saludables; i compartir recursos enfocats a les famílies incidint en els seus entorns més propers.

Properament, les entitats impulsores del projecte emplaçaran a totes les organitzacions participants i a totes aquelles que s’hi vulguin unir a participar en una sessió de co-creació per idear solucions als reptes definits, a la qual es preveu que hi participin usuaris finals, és a dir, famílies i infants, i agents d’entorn com administracions o centres de recerca.