Grup

Les empreses de KID’S CLUSTER visiten l’ecosistema d’innovació de Copenhagen en una missió transnacional agrupada amb quatre clústers i dotze empreses europees del sector infantil

 • El viatge ha tingut lloc en el marc del projecte europeu KIDS que lidera el clúster català de la indústria de la infància en consorci amb NovaCHILD (França), CEIV – Cluster del Valle del Juguete (Espanya) i Lifestyle&Design Cluster (Dinamarca)
 • Les empreses, totes elles membres dels quatre clústers, han participat en un programa de tres dies dissenyat per conèixer tendències internacionals en disseny de productes infantils, aprofundir en estratègies d’internacionalització, i explorar les noves formes de retail que estan proliferant al mercat danès

Key Internationalisation Activities for the European ChilDren’s Sector (KIDS) és un projecte de 36 mesos liderat per KID’S CLUSTER en consorci amb tres clústers europeus que representen diferents enfocaments de la indústria infantil i familiar a la UE: NovaCHILD, el clúster francès de la infància, CEIV, el clúster alacantí del sector de la joguina, i Lifestyle&Design Cluster, l’ecosistema d’empreses daneses de disseny, moda i hàbitat. El projecte KIDS, finançat per la Comissió Europea en el marc del programa COSME ofereix una proposta de valor afegit transnacional en diversos sectors empresarials, la majoria d’ells motors de creixement clau per a l’economia de la Unió Europea: per primera vegada, les pimes del sector infantil i familiar compten en el marc d’aquest projecte amb un entorn propici per ampliar la cooperació intersectorial, explorar noves cadenes de valor i reforçar les seves capacitats de gestió per participar en processos d’internacionalització més enllà de les fronteres de la Unió Europea.

Una de les accions previstes en el marc del projecte KIDS és la realització de missions transnacionals agrupades a mercats de dins i fora d’Europa. Aquest mes d’abril, quatre empreses associades a KID’S CLUSTER (Devir, Jovi, Abacus i Micumacu) han participat al primer d’aquests viatges juntament amb vuit empreses més. En total, una delegació de dotze organitzacions han visitat l’ecosistema d’innovació de Copenhagen acompanyades dels quatre clústers que formen el consorci.

L’objectiu del viatge era conèixer les últimes tendències a nivell internacional en disseny de productes infantils, aprofundir en estratègies d’internacionalització i compartir tant els reptes que suposa com les oportunitats que se’n desprenen, i explorar les noves formes de retail que estan proliferant al mercat danès amb l’objectiu d’inspirar la industria de productes i serveis infantils. Així, les empreses han participat en una agenda de tres dies en què han tingut lloc les següents activitats:

 • Retail walk per visitar botigues de producció local especialitzades en productes sostenibles, circularitat i community Building.
 • Visita a Censuum, una proposta innovadora de retail experiencial basada en l’impuls de marques locals amb una forta presència digital i un marcat posicionament sostenible
 • Ponència sobre la generació de sinèrgies entre cadenes de valor complementàries per a facilitat la innovació i la col·laboració transfronterera a càrrec de Martin Rune, representant del Danish Innovation Center de Shanghai.
 • Visita al Danish Architecture Center (DAC) i ponència a càrrec de Tanya Lindkvist, Programme Manager del museu, per conèixer una experiència cultural que posa les expectatives i preferències de les famílies al centre.
 • Visita guiada per l’exhibició “Living Sustainable” dins del DAC, que aporta noves perspectives sobre com construir ciutats i llars més respectuoses amb el medi ambient i integrades a l’entorn natural.
 • Panel amb marques daneses del sector infantil sobre noves formes de vendre productes infantils a través de webshops, livestream, i plataformes pròpies de producte de segona mà.
 • Workshop sobre digitalització, circularitat i equitat de gènere com a pilars de les estratègies d’internacionalització de la indústria infantil europea.
 • Visita al Living Showroom de la marca danesa de disseny de mobiliari i complements per a la llar Ferm, referent en el sector.
 • Ponència de Nikolina Olsen-Rule, directora de Comunicació del Danish Design Museum, sobre com han sabut transformar el programa educatiu del museu en una experiència d’aprenentatge immersiva per a tots els membres de la família.
 • Visita a la botiga més experiencial de BR, retailer referent en el món dels jocs i les joguines, dissenyada com un espai de compra on jugar, explorar i passar temps en família.

 

“El principal objectiu del projecte KIDS és dissenyar i implementar una estratègia d’internacionalització conjunta per a les empreses del sector infantil i familiar a niell europeu. És una proposta innovadora i ambiciosa, i per això comptem amb la complicitat i lideratge de les empreses de KID’S CLUSTER per definir quines son les necessitats i reptes amb què es troben a l’hora de posicionar les seves marques a altres mercats, i per escollir conjuntament quins son els mercats que actualment i en el mig termini poden oferir-los més oportunitats per establir-s’hi” explica Anna Lopez, directora de KID’S CLUSTER, i afegeix: “Propostes que financin la participació de les nostres empreses a viatges com aquest, que sens dubte repetirem dins i fora d’Europa, ens ajuden a teixir la xarxa de confiança i col·laboració que un projecte de grans dimensions com és aquest necessita per sustentar-se”.

“Tenir la oportunitat de veure i aprendre de primera mà so

bre l’enfocament del retail, l’experiència al punt de venta, economia circular, responsabilitat social, la importància de la col·laboració i les tendències de futur en una ciutat com Copenhagen ha estat sens dubte una experiència molt enriquidora” explica Ariadna Lloret, Export Area Manager de Jovi, l’empresa catalana de fabricació de material artístic i de manualitats per a infants. “L’agenda proposada, amb especial èmfasi a la visita a Censuum, ha estat molt diversa i ben estructurada; el què m’emporto del viatge és la vivència, que ha estat molt motivadora, i el fet de conèixer nous contactes”, afegia. Per la seva banda, Sonia Gimeno, Product Manager d’Abacus Cooperativa, reflexiona sobre la importància de sortir del mercat domèstic per entendre altres realitats: “un viatge com aquest, envoltats d’empreses d’altres països i dissenyat per conèixer diferents aproximacions al mercat infantil i familiar, suposa per a nosaltres aixecar la mirada del dia a dia i reflexionar sobre les opcions que tenim per a fer coses de forma diferent”.

El viatge ha servit també per vincular més les empreses i organitzacions dels clústers amb els objectius del projecte, alineant les seves necessitats i reptes amb les properes passes que el consorci donarà en l’execució del mateix.