Tornada a l'escola 2022

Tornada a l’escola: novetats del sector infantil i familiar

L’avançament de l’inici del curs 2022-2023, el nou currículum i la inflació, marquen la tornada a l’escola

Barcelona, 1 de setembre de 2022

El compte enrere perquè l’alumnat torni a les aules ja ha començat. Setembre marca el començament d’un nou any i el curs 2022-2023 incorpora novetats respecte a l’anterior que no només afecten infants i famílies, sinó a tot el sector infantil. L’avançament de la data d’inici, un nou currículum i la inflació, marquen la tornada a l’escola d’enguany.

Com acabem d’apuntar, el curs 2022-2023 comença abans que els anteriors anys. En el cas de Catalunya, el dia 5 de setembre els nens i les nenes d’infantil i primària s’incorporaran als seus centres educatius. Pel que fa als i les joves de secundària, batxillerat i formació professional, ho faran uns dies més tard, concretament, el 7.

Acompanyament emocional per a la tornada a l’escola i conciliació familiar

Aquesta nova data, ha comportat que les famílies hagin hagut d’anticipar el període d’adaptació dels infants a la rutina. Tot un repte on, segons Mammaproof, l’acompanyament emocional esdevé clau perquè l’adaptació es dugui a terme de manera positiva i orgànica.

Amb la tornada a la rutina, la conciliació familiar passa a ser una de les principals preocupacions de les famílies. Per això, Mammaproof proposa per a l’inici d’aquest nou curs una guia amb consells per acompanyar emocionalment la tornada a l’escola, lectures recomanables i un directori d’extraescolars amb la seva certificació i aprovades per famílies de la comunitat. Teniu disponible la guia que cada any descarreguen més de 2000 famílies aquí.

guia per a la tornada a l'escola

 

L’educació per competències, clau en el nou currículum escolar

Un nou currículum marca també la tornada a l’escola, en el qual l’educació competencial guanya terreny al mètode tradicional basat en la memorització de continguts. L’objectiu és que l’alumnat sigui capaç de resoldre situacions del món real amb els coneixements adquirits a les aules. Amb el nou currículum, valors com la sostenibilitat, la diversitat, la inclusió i la igualtat, seran cada cop més urgents a incorporar en les propostes que presentin els agents del sector infantil i familiar per a fer front a les urgències socials i mediambientals actuals i d’un futur immediat.

En aquest sentit, per aquest nou curs 2022-2023, Fundació Privada per la Creativació proposa un programa educatiu per involucrar activament l’alumnat amb la societat en la qual està creixent a través de la resolució creativa de reptes. La iniciativa Creativation Challenge busca solucionar diferents reptes vinculats als ODS o a les metodologies STEAM. L’objectiu és aprendre a través de l’experiència i motivar als i les alumnes a millorar els seu entorn potenciant el pensament crític, la imaginació, la innovació i la col·laboració.

tornada a l'escola creativació challenge

 

La creativitat, la innovació i la capacitat d’adaptació al medi, són també els pilars en els quals es recolza TbKids per a continuar evolucionant en cada curs escolar. Els centres de TbKids ja estan preparats per iniciar les activitats extraescolars per a nens i nenes des dels 4 anys. A través del seu mètode propi amb continguts educatius tecnològics i gamificats desenvolupen la creativitat, la lògica, la visió espacial, el treball en equip i el pensament crític. A més a més, compten amb un servei d’assessorament personalitzat per a cada escola per ajudar a incloure la tecnologia de la forma més fàcil dins del currículum acadèmic.

TBKids tornada a l'escola

 

Amb relació al nou currículum educatiu, eSTEAM posa a disposició del professorat cursos de competències digitals i formació STEAM per a aprendre i desenvolupar les competències digitals i entendre millor com aplicar-les a l’aula. Aquests cursos estan adaptats als requisits del nou marc competencial del Departament d’Educació i el seu objectiu és dotar al professorat dels coneixements que els faciliti la docència amb aquestes noves eines que disposa, i traslladar-los el seu “know-how” i els consells que eSTEAM han anat recopilant al llarg dels més de 7 anys formant alumnes en àrees STEAM en les escoles.

Més novetats s’afegeixen per aquest nou curs de la mà d’eSTEAM. Aquest setembre han tornat els seus cursos de robòtica educativa online per a programar un robot, des de casa i amb professors online. I també els cursos presencials, ja que les portes de l’Acadèmia eSTEAM education a Tarragona, un any més, s’han obert per a tothom que vulgui gaudir de l’aprenentatge presencial de la Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques.

eSTEAN

 

RO-BOTICA presenta la seva solució clau en mà pel treball de les STEAM a l’aula davant el nou currículum per competències. Per primer cop, es contempla ajudar a l’alumnat a desenvolupar la competència matemàtica, en ciència, tecnologia, enginyeria i competències digitals a través del pensament computacional que ofereix la robòtica educativa i la programació.

RO-BOTICA, empresa líder al sector de la robòtica educativa des de fa més de 15 anys, impulsa un projecte integrador per ajudar a les escoles a desplegar el nou currículum sota aquesta nova realitat amb solucions personalitzades i adaptades a les necessitats de cada centre en un espai experiencial i col·laboratiu.

Robotica

 

Llegir des de petits ens ajuda a potenciar els vincles afectius, a ser persones més creatives i empàtiques i a desenvolupar l’intel·lecte i valors humans. L’editorial Flamboyant creu en aquesta força transformadora de la lectura i ens recomana els seus pròxims llançaments per començar aquest curs gaudint del plaer de l’art i la lectura. A continuació, ens presenten les seves últimes novetats que també podreu trobar a La Setmana del Llibre en Català, del 9 al 18 de setembre.

  • Fake Over: un llibre de no ficció sobre les fake news i la desinformació dirigit a joves a partir de 12 anys i a educadors. És ideal per reflexionar sobre el contingut que ens arriba a través de les xarxes socials, la missatgeria instantània i fins i tot els mitjans de comunicació digitals, i que envaeix el nostre dia a dia. Amb Fake Over aprendran a contrastar la informació i desenvolupar el pensament crític. Inclou activitats i jocs per aprendre a detectar informació falsa i combatre-la.
  • Bullying: A classe sorgeixen conflictes cada dia i tot sovint fem veure que no passa res. Callem davant d’una empenta, un insult o una humiliació, perquè la por ens paralitza. Però no estem sols! Amb l’ajuda de la família, els amics i l’escola, podem aprendre a reaccionar d’una altra manera i combatre l’assetjament.
  • Un regal de por: Un enginyós i hilarant nou llibre del tàndem supervendes Martí-Salomó que sorprendrà a lectors de totes les edats en cada solapa i, definitivament, es convertirà en un dels seus llibres preferits. La seqüela del llibre que ha fascinat a més de 60.000 lectors. Presentació del llibre a la fira de la Setmana del llibre en català el 14/09 a les 19:15.
  • I si se’m menja una balena?: Un altre tàndem de serventes format per Susanna Isern i Rocio Bonilla. Una història captivadora, a cavall entre la fantasia i la realitat, per adonar-te de tot el que et pots arribar a perdre si deixes que les teves pors t’aturin. Presentació del llibre a la fira de la Setmana del llibre en català el 17/09 a les 18:00.

novetats literàries editorial framboyant

 

L’audiovisual també pot ser una eina d’educació emocional i transmissió de valors socials i culturals a l’aula amb el cinema de Pack Màgic. La distribuïdora de cinema infantil llença una plataforma online exclusiva per a centres educatius d’infantil i primària com a proposta pedagògica complementària amb la visualització de pel·lícules i el seu treball a l’aula.

Amb més de 50 anys d’experiència en formació de llenguatges audiovisuals, les seves pel·lícules són especialment recomanades per a l’àmbit educatiu pels seus valors de diversitat, sensibilitat estètica, educació emocional i transmissió de valors social i culturals.

pack magic - contingut audiovisual

 

Una tornada a l’escola amb un ampli ventall d’opcions extraescolars

En aquest nou curs 2022-2023, les colònies i sortides d’un dia també evolucionen: amb més valors i més sostenibles.

Eix Estels, que des de fa més de 30 anys lidera en innovació i qualitat les propostes de colònies escolars i sortides d’un dia, ens parla de les noves tendències cap a on evolucionen aquest tipus d’activitats.

Sent més sostenibles, sumant-se al compromís per minimitzar l’impacte ambiental, apostant per les energies verdes, pels productes a granel i unint-se al repte paper 0 i al projecte pesa i pensa que minimitza el malbaratament del menjar. Posant els valors en el centre de les colònies i les sortides, en la inspiració de totes les activitats i de l’experiència en global. El valor de tenir valors: el respecte, l’empatia, la tolerància i la solidaritat, valors fonamentals per a fer que el nostre planeta sigui més igualitari, just i sostenible.

colonies més sostenibles i amb més valors - eix estels

 

Aquesta filosofia de treball també la comparteix les colònies escolars d’English Summer amb Edulònia. Les experiències amb l’equip d’English Summer són la combinació perfecta per adquirir competències emocionals, desenvolupar noves habilitats, valors, creixement personal i treball en equip en un entorn natural magnífic.

Compten amb cases de colònies de qualitat a la muntanya, al costat del mar i fins i tot dins el mateix parc d’atraccions de PortAventura World. A més a més, disposen d’un servei per escoles on poden personalitzar l’experiència i adaptar-les a les seves necessitats i currículum.

colonies edulonia

 

Valors i l’aprenentatge d’idiomes, un tàndem enriquidor per als infants

Una forma de transmetre als infants valors com la diversitat i la descoberta és a través de l’aprenentatge d’idiomes. En el cas de l’anglès,  British Summer i Kids&Us proposen als pares i a les manes experiències que combinen el seu aprenentatge amb la diversió.

Per als més grans, British Summer col·labora per segon any consecutiu amb Miki Nuñez per oferir una beca integral per estudiar un any acadèmic als Estats Units per alumnes de 4rt d’ESO o Batxillerat. Una gran oportunitat per a tots aquells alumnes amb ganes de viure una experiència única i d’immersió total, estudiant a un High School i vivint amb una família amfitriona. Podeu consultar tota la informació i requisits de participació fent click aquí.

beca miki nuñez

 

Per als més petits, Kids&Us engega el mes de setembre convidant a les famílies amb infants d’entre 1 i 7 anys al Demo Day. A través de sessions demostratives podran conèixer de primera mà i de forma pràctica el seu mètode i entendre perquè els centres Kids&Us, amb més de 170.000 alumnes arreu del mon, són molt més que una escola d’anglès.

Proposen dues activitats: la Babie Experiencies, per a bebès d’1 a 2 anys, i la Kids Experiencie, per a nens i nenes de 3 a 7 anys. Es pot reservar plaça aquí.

demo days kids&us

 

El curs 2022-2023, més car per a les famílies respecte el 2021

Un altra tema que ocupa els titulars amb relació a la tornada a l’escola, és que enguany suposa una major despesa econòmica per a les famílies amb relació a anys anteriors. La inflació no ha perdonat als llibres de text, materials escolars o als uniformes que els infants necessiten per aquest nou curs, i ha provocat que els preus s’hagin disparat.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a conseqüència de l’increment del preu del paper, el preu dels llibres ha augmentat un 3,2 % el juliol respecte el mateix període del 2021. Altres despeses relacionades amb l’ensenyament, com ara el material, també s’ha incrementat un 4,6 %.

Abacus, referent en la compra de material escolar i educatiu, ha pogut contenir la pujada de preus per un bon avançament  de l’aprovisionament i a través d’acords amb proveïdors. Una altra mesura per facilitar la tornada a l’escola és un xec de 10 € de per  bescanviar per material escolar i per primer any, s’ha posat en marxa un catàleg digital de compra directa i un servei d’atenció personalitzada a través de WhatsApp. Sota el lema “Ho tenim tot a punt! Per a una tornada a l’escola èpica”, la campanya s’allargarà fins al 30 de setembre.

abacus tornada a l'escola

 

A pocs dies de l’inici del nou curs, es temps d’organitzar la tornada a l’escola dels més petits. És per això que Micumacu ha reunit les seves darreres sis col·leccions més divertides. Bates de botons, de goma; motxilles, bosses de berenar, portabocates, tovallons, coixins… tot el necessari per començar el nou curs amb els deures fets i amb els estampats més bonics i colorits.

col·lecció tèxtil micumacu

 

En l’àmbit de material escolar també trobem el rellançament de les icòniques ceres de JOVI amb la gamma PLAY adreçada a infants de 2 a 4 anys. Ideals per iniciar-se al món de l’art i del dibuix, jugant i descobrint noves maneres de crear i pintar amb les ceres ergonòmiques súper-resistents triangulars i hexagonals, indispensables pel desenvolupament de les capacitats psicomotrius. També amb la gamma EXPLORE, per nens i nenes més grans que aprofundeixen a l’art desenvolupant la motricitat fina, amb un traç de dibuix suau i homogeni. Amb 24 colors diferents, aquestes ceres resistents són perfectes per a mans petites amb certa pràctica amb l’adherència i són molt adequades per a l’etapa de maduració del dibuix i les formes, disponibles en petits i grans formats tant per l’escola com per la llar.

ceres JOVI

 

El superreciclatge per un futur i una tornada a l’escola més sostenibles. STAEDTLER innova en els seus processos de producció per poder reciclar els residus de fusta més petits i produir els seus llapis de colors a partir d’encenalls de fusta, procedents de les restes de la industria de la fusta.

Els llapis “Made from Upcycled Wood no només tenen una producció sostenible, sinó també, son més resistents a les ruptures, evitant que la fusta formi estelles. A més a més tota la fusta procedeix de boscos de gestió sostenible i amb certificacions PEFC i tot el packaging passarà a ser de cartró sostenible.

llapis sostenible staedtler

 

Oxford torna amb novetats i posa música al nou curs! Per la compra de qualsevol quadern Oxford Europeanbook 1 podràs participar en el sorteig de 400 subscripcions gratuïtes a Spotify Premium. Els participants es podran inscriure a la web omplint un breu formulari i presentant el tiquet de compra.

A més a més, podeu començar aquest curs amb les noves ampolles termo, fabricades amb materials de primera qualitat i que mantindran les vostres begudes fredes fins a 24 hores i les calentes fins a 12h. Una altra de les seves novetats son els estoigs Oxford Kangoo que compten amb una goma a joc que permet acoblar-lo a les llibretes i transportar-lo còmodament. També tornen amb una gran oferta de complements per dissenyar i personalitzar a la vostra manera els Europeanbinder.

oxford i spotify

 

Eines digitals per a un nou curs més segur

La tecnologia està sempre present en la vida dels infants i les famílies, i hi influeix de manera significativa: com socialitzen, com aprenen, com juguen, com s’informen, etc. Per aquest nou curs, Qualla Kids proposa seguretat a l’escola, de forma àgil, fàcil i segura amb un sol clic per a tenir la tranquil·litat que els nens i nenes marxen cada dia amb les persones autoritzades pels seus progenitors. A més, Qualla Kids també proposa als centres educatius gestionar de forma molt àgil i sense papers, les autoritzacions i el menjador escolar.

Sol·licita una prova gratuïta per a introduir Qualla Kids a la teva escola.

eina digital quallakids

 

I… els caps de setmana, fem turisme?

Setembre és sinònim de tornar a la rutina però no ens hem d’oblidar de l’espai de lleure per a desconnectar i carregar piles. Ja siguin per al cap de setmana, ponts o vacances, aquesta tornada a l’escola també porta a la motxilla plena de propostes per a l’oci familiar.

En aquest sentit, l’Agència Catalana de Turisme posa en marxa una campanya adreçada al públic familiar. A la web de És Casa Teva trobareu tot un ventall d’experiències turístiques ideals per gaudir en família durant les estacions de tardor, hivern i primavera per començar a preparar les pròximes escapades en família.

turisme a catalunya

 

Gaudir del turisme amb infants de manera saludable és possible i fàcil de reconèixer gràcies a l’acreditació Little Foodies de Lloret Turisme. Aquesta certificació acredita els establiments que han passat una auditoria per a garantir una alimentació equilibrada, bona, sana i sostenible per als infants durant la seva estada de vacances. Es tracta d’un projecte dut a terme entre Lloret Turisme i la Fundació Alícia. En aquests moments, ja són 21 els establiment certificats: 15 hotels i 6 restaurants.

lloret de mar turisme segell little foodies

 

Aquesta tornada a l’escola planteja nous reptes i noves formes d’aprenentatge que responen a les necessitats dels infants i les famílies, així com les tendències del sector i globals.

Es fa palès la plena consciència dels agents implicats en el sector infantil i familiar. Com a prova, totes les propostes que han desenvolupat per aquest nou curs.