Els reptes d’un món digital

  • Tenim les organitzacions les eines suficients per crear comunitats rellevants i campanyes d’impacte, o ens trobem en mig de la jungla digital sense una estratègia?

 eCommerce i pandèmia, una història amb final obert

El mes de gener de 2020, abans de què la pandèmia ens impactés, la Unió d’Entitats de Retail de Catalunya publicava un informe sobre el present i el futur del retail des del punt de vista dels consumidors més joves. L’estudi revela que els nois i noies d’entre 14 i 22 anys veuen la compra online com una finestra oberta a l’infinit i com una forma de consum còmoda i eficient, a més de considerar-la la seva forma natural de comprar pel fet de sentir-se en el seu medi. Però l’eCommerce no només és cosa de centennials: durant la pandèmia vàrem veure com un 10% de consumidors online feien la seva primera compra, segons dades de GfK, i segons el Servei Nacional del Consumidor (SERNAC), des de l’inici de la pandèmia i fins el mes d’agost, les compres per internet van tenir temps suficient per augmentar en més d’un 200%, el que va permetre a milers de consumidors avaluar i fer efectiva la compra de productes i contractar serveis. Però, viurà l’eCommerce un efecte rebot? No ho sabem del cert, però ara per ara tot sembla indicar que les tendències en consum digital han vingut per quedar-se.

 

El viatge de la compra online

Les prioritats de compra han canviat des de l’inici de la pandèmia, passant de l’anomenat «eCommerce búnquer» o compres de proveïment i supervivència, a l’hedonisme i la comoditat de les compres de moda, bellesa, jocs, llibres i altres sectors. A més, sorgeixen nous compradors en un mercat en el qual hi ha espai per a tothom, des de petites botigues en línia fins als grans pure players com Amazon o AliExpress. En síntesi, s’obre una època d’oportunitats en el comerç electrònic amb més usuaris, que compren amb més intensitat i en nous establiments.

Però el cert és que no podem entendre l’eCommerce només com la creació d’una botiga virtual. L’eCommerce requereix una estratègia digital: engloba tot un viatge fins que el consumidor realitza la compra, procés que de mitjana s’allarga més de 45 dies des de la primera cerca fins al clic de compra. De fet, més del 90% dels compradors declaren haver-se informat en línia prèviament a realitzar la compra, sigui aquesta online o en botiga física.

 

Una generació de pares i mares digitals

En aquest punt resulta clau entendre que el temps que dediquen les persones a consumir continguts digitals, si bé ja era una tendència a l’alça, s’ha vist catapultat per la pandèmia: segons dades de Hootsuite (2021), la navegació a la xarxa dels espanyols i espanyoles va assolir les 6 hores al dia de mitjana durant l’any passat. A més, prop de 37 milions d’usuaris a nivell nacional són actius a xarxes socials, amb més de 8 milions d’usuaris nous el 2020. Segons dades de l’Estudi sobre els Hàbits d’Oci familiar de KID’S CLUSTER, els pares i mares actuals tenen com a principal font d’informació les xarxes soials i internet, a un nivell similar al de les recomanacions d’amics i familiars. A internet, les famílies busquen, comparen i també comparteixen i recomanen. En suma, les xarxes son un espai on conversar amb els consumidors, i una oportunitat per oferir-los contingut de valor vinculat a les necessitats que com a empreses podem cobrir.

 

Ets allà on està el teu usuari?

Les persones, les famílies i els infants estan connectats. Estem les empreses i organitzacions del sector preparades per trobar-nos amb els nostres clients en línia? Sabem realment on estan i com conversar-hi? Tenim les eines suficients per crear comunitats rellevants i campanyes d’impacte, o ens trobem en mig de la jungla digital sense una estratègia? Sabem medir el retorn de l’impacte a les xarxes en termes de vendes i de fidelització? Sabem com estructurar un pla integral digital perquè la nostra organització comuniqui de forma responsable i amb continguts de qualitat?

 

Prepara’t per la transformació digital

L’any 2020, les empreses i organitzacions del sector infantil i familiar ens vàreu dir a través de l’informe sobre l’impacte de la COVID que, en el curt i mitjà termini, les vostres prioritats éren la transformació digital i la formació especialitzada.

Amb aquestes necessitats en ment, KID’S CLUSTER impulsa amb La Salle un itinerari d’especialització totalment pràctic i exclusiu per a 12 empreses en els àmbits de la comunicació, el marketing i les vendes online que us permetrà no només adquirir noves habilitats i competències, si no dissenyar el Pla Integral de Marketing Digital i eCommerce de la vostra organització amb els coneixements adquirits al llarg del programa.

Participa en un, dos o els tres programes formatius que formen tot l’itinerari juntament amb altres empreses del sector amb qui compartir reptes i oportunitats: