Clusters Day 2021: “Davant de reptes globals, les organitzacions han de ser part de la solució, no del problema”
- Anna López, Directora de KID’S CLUSTER, participa al primer Clusters Day, l’esdeveniment d’ACCIÓ sobre la revolució de les empreses amb propòsit
- La trobada ha comptat amb la participació deu ponents que han aportat la seva visió des del món empresarial, l’administració i els clústers
Barcelona, 22 de setembre de 2021
Aquest matí, ACCIÓ ha reunit al recinte modernista de Sant Pau a deu perfils professionals experts en sostenibilitat que han aportat la seva visió sobre el canvi de paradigma cap a un model econòmic basat en la generació del valor compartit des de diferents prismes. Administració catalana, institucions europees, empreses nacionals i internacionals i un clúster han participat en el primer Clusters Day, una jornada dedicada a donar a conèixer les estratègies de valor compartit i les empreses que ja les apliquen.
En la seva aposta per acompanyar la transició sostenible des de l’administració, Albert Castellanos, Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, ha donat la benvinguda a l’esdeveniment: “El valor compartit és un concepte en expansió que posa al centre de l’estratègia aspectes com la gestió del talent, el consum responsable o la sostenibilitat. Ben aviat serà imprescindible”.
Tot seguit, ha agafat la paraula Joan Martí Estévez, director de la Unitat d’estratègia empresarial d’ACCIÓ, qui ha posat sobre la taula notícies actuals i dades que només fan que confirmar que «La dicotomia entre sostenibilitat i rendibilitat ha mort. Els governs i les ONGs no tenen capacitat per fer front als grans reptes globals, es requereix la participació de les corporacions, i el valor compartit és l’eina». En aquest sentit, Martí ha emfatitzat que la sostenibilitat i el propòsit és a l’ADN de les empreses del futur, i que cal superar la visió de què valor compartit és sinònim de filantropia, doncs com han exemplificat posteriorment els participants de la taula rodona, valor compartit és sinònim d’estratègia. Martí també ha parlat de les noves generacions, sense les quals aquest canvi de model no seria tan necessari en el curt termini: el 60% dels joves deixaran les seves empreses si aquestes no tenen un impacte positiu en la comunitat, i 4 de cada 10 joves arreu del món no volen tenir descendència perquè els preocupa el futur del planeta degut al canvi climàtic.
A continuació, Raimon Puigjaner, president de BLab Spain, ha moderat una conversa a quatre bandes a la qual hi han participat Guillermo Oliva, Chief Strategy & Transformation Officer de Original Buff (empresa membre del Clúster Moda-MODACC), Sergi Saballs, membre de la Comissió de Sostenibilitat Grup Enplater (empresa membre del Clúster Packaging), Míriam Porras, directora de RSC de Sorigué (membre del Clúster de l’Aigua-CWP) i Anna López, clúster manager de KID’S CLUSTER, el clúster català de productes infantils. Els quatre participants ha coincidit en els diversos punts tractats en la conversa, especialment en la necessitat d’incorporar la sostenibilitat i la generació de valor compartit en les estratègies empresarials de manera troncal, en paraules de Guillermo Oliva de Buff. Míriam Porras de Sorigué ha apuntat des de la seva experiència que en el camí a la sostenibilitat “no podem anar sols, els clients han de conèixer i valorar la nostra estratègia, i hem de comptar amb proveïdors que ens hi acompanyin i amb qui compartim visió”. Sergi Saballs de Grup Enplater ha explicat que a la seva organització “Ens marcar ser una empresa sostenible, i que això és avui la nostra raó de ser».
Anna López ha aportat a la conversa una visió diferent, la d’un clúster pioner en la sensibilització i capacitació de les seves empreses associades en la transició cap a un nou model empresarial basat en la generació de valor compartit. López ha sentenciat que “Davant de reptes globals, les organitzacions han de ser part de la solució, no del problema”. En el sector infantil i familiar, ha explicat la directora del clúster, la orientació a consumidor fa que les empreses ja tinguin una sensibilitat cap a la sostenibilitat i cap a l’enfoc social, però en molts casos son trets diferencials que encara no formen part de l’estratègia empresarial. Des de KID’S CLUSTER, i sempre de la mà d’ACCIÓ i de Roots4Sustainability, es treballa per dotar a les organitzacions membres de les eines i coneixement necessaris per fer aquest salt qualitatiu. En paraules de López, “La innovació no pot anar deslligada de la col·laboració; en aquest sentit, el clúster es un entorn on fer proves, testejar, treballar la última milla entre la investigació i l’aterrada al mercat. Les organitzacions han de passar a l’acció i un clúster es l’espai on fer-ho de forma conjunta, compartint oportunitats i riscos”. Anna López no ha volgut acabar la seva intervenció sense agrair l’esforç de tres organitzacions membres del clúster que s’han implicat de principi a fi en el projecte des del 2019: Abacus Cooperativa, Marinva Serveis i Projectes i Editorial Flamboyant.
La jornada també ha comptat amb la participació d’Ulla Engelmann, Head of Clusters and Social Economy a la Comissió Europea, qui ha reforçat l’experiència de KID’S CLUSTER apuntant que “Els clústers son una eina imprescindible per acostar necessitats socials i capacitats empresarials en el camí cap al canvi de paradigma cap a un model econòmic basat en la generació de valor compartit”. Posteriorment han intervingut amb dues presentacions inspiradores Nicholas Allen, Traceability Manager de Patagonia i Jay Cohen, cofundador de BCorp, que han aportat la visió internacional sobre els estàndards BCorp i la incorporació de l’ADN sostenible en el sí de les empreses.
El primer Clusters Day d’ACCIÓ ha tancat havent estat un èxit de convocatòria i prometent una segona edició per al 2022 que, si la situació sanitària ho permet, serà presencial per garantir que a banda de compartir coneixement i inspiració, s’hi puguin desenvolupar sinèrgies i networking.