KID’S CLUSTER posa en marxa la Plataforma de Projectes KID’S, un nou instrument per impulsar els projectes transformadors del sector

  • Més de 40 organitzacions participen a la sessió de presentació d’aquest nou servei de KID’S CLUSTER que acompanyarà els socis a vehicular projectes, cercar partners i aprofitar línies d’ajut regionals, nacionals i europees
  • Xavier Elizondo, Director de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ, ha participat explicant com es concreta la injecció de finançament de la Unió Europea per la recuperació de la indústria i l’economia dels països membres

Barcelona, 29 de setembre de 2021

Més de 40 organitzacions i empreses del sector infantil i familiar es van reunir ahir per conèixer el nou servei que KID’S CLUSTER ofereix als seus associats. Es tracta de la Plataforma de Projectes KID’S, un instrument que el clúster posa en marxa per acompanyar els socis a detectar i aprofitar les oportunitats de participar en projectes d’innovació. Es tracta d’un moment especialment interessant per a la posada en marxa d’aquesta eina, doncs la Comissió Europea ha anunciat una injecció de finançament sense precedents per a la recuperació de la indústria i l’economia dels països membres. L’eina a través de la qual es vehicularà aquest impuls son els fons europeus Next Generation EU, un Pla de Recuperació que contribuirà a reparar els danys econòmics i socials causats per la pandèmia i a través del qual Espanya rebrà 140.000 milions d’euros entre 2021 i 2026, destinats a PIMES i grans empreses.

A la sessió hi ha participat Xavier Elizondo, Director de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ. Elizondo ha presentat les claus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, l’eina a través de la qual el Govern central canalitzarà els Next Generation Funds de la Comissió Europea. Elizondo ha explicat que el pla es fonamenta en quatre eixos (transformació ecològica, transformació digital, cohesió social i territorial, i igualtat de gènere) que es concreten en deu palanques i trenta components, i ha donat les claus per entendre com es comencen a concretar aquests ajuts per a les empreses catalanes. Elizondo també ha presentat la recent creada Oficina Next Generation d’ACCIÓ, que serà la porta d’entrada de la Generalitat per als projectes europeus a través de la qual es donarà suport tècnic i institucional, informació resumida de convocatòries publicades, i informació general. El director de la Oficina ha constat la idoneïtat de coordinar les accions de la Generalitat amb les dels clústers a fi de fer aquests ajuts més accessibles per a les empreses.

Com a resposta a les oportunitats que aquesta injecció de finançament obre, i d’acord amb la missió del clúster de fomentar la innovació empresarial, KID’S CLUSTER posa en marxa la Plataforma de Projectes KID’S, una eina a disposició dels associats per acompanyar-los a desenvolupar projectes transformadors a través de les convocatòries d’ajuts catalanes (IRC), nacionals (AEIs) i europees (Next Generation EU Funds), que recolzen les iniciatives empresarials per la transició ecològica, la transformació digital, la indústria 4.0, la transferència de coneixement i l’economia social.

La Plataforma també és una resposta a les necessitats dels socis a l’hora d’impulsar projectes col·laboratius. Durant la sessió de presentació, Anna Lopez, directora del clúster, ha presentat els resultats d’un estudi propi a través del qual s’ha detectat quines son aquestes necessitats: la majoria d’organitzacions (34%) declaren que el seu principal repte és trobar els partners adequats i crear consorcis estables i compromesos. En segon lloc, les organitzacions necessiten ajuda en la cerca de fons de finançament (24%) i en la presentació de propostes a les convocatòries adequades per finançar els projectes (17%). Abordar aquestes i altres necessitats relacionades serà l’objectiu del clúster amb la posada en marxa de la Plataforma de Projectes KID’S.

En concret, la Plataforma s’estructura de la següent manera: de forma transversal, contínua i periòdica, el clúster proposarà als socis píndoles informatives, sessions de formació, webinars, calls, grups de treball i altres activitats relacionades amb convocatòries regionals, nacionals i europees per tal que les organitzacions estiguin al dia de qualsevol novetat i puguin detectar oportunitats d’innovació. En paral·lel, la Plataforma donarà suport als associats que ho desitgin en dues fases: en la primera, les empreses podran posar-se en contacte amb el clúster a través d’un formulari per traslladar el seu repte o interès, es treballarà per canalitzar les necessitats expressades, i es durà a terme una primera diagnosi per iniciar la cerca de partners i de possibles convocatòries a les quals presentar la proposta de projecte. En una segona fase, aquells socis que ho requereixin podran comptar amb el clúster per a l’execució del projecte: el servei contempla treballar l’scope i l’abast del projecte, definir els objectius i indicadors de mesura, i fins i tot per participar o coordinar el projecte, i fer-ne seguiment i difusió.

La Plataforma és un servei que dona continuïtat a la tasca de KID’S CLUSTER d’acompanyar les empreses en la realització de projectes d’innovació. Fins ara el clúster ha impulsat i coordinat  projectes col·laboratius d’innovació en els àmbits de la Indústria 4.0, la sostenibilitat, l’experiència d’usuari, la comunicació i el màrqueting, i implicant a organitzacions de segments com l’oci i l’entreteniment, l’educació i l’aprenentatge, i el benestar i la salut. En son exemples els dos projectes guanyadors de la línia AEI del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme: Coontract VR, que se centra en l’ús de tecnologies interactives cloud de realitat virtual multi-usuari per estendre la participació conjunta de proveïdors d’equipament, prescriptors, promotors d’espai i usuaris finals en els processos de co-disseny d’espais contract en oci; i Smart-Essence 4 Kids, que consisteix en la implantació d’una cadena de valor en un entorn d’Indústria 4.0 de el disseny, fabricació, distribució i aplicació d’un producte aromàtic. Altres exemples de projectes guanyadors son el projecte de Valor Compartit, impulsat amb el suport d’ACCIÓ, Zona Tribu, la plataforma d’oci infantil i familiar, o el projecte Hàbits Saludables en Família, dedicat a dissenyar productes i serveis de foment dels bons hàbits des de la infància.

D’altra banda, quatre centres de coneixement i recerca del clúster han participat a la jornada: La Salle, Fundació Bosch i Gimpera (UB), UPF Ventures i Anthesis Lavola. Aquestes entitats han presentat als assistents les seves capacitats per vehicular projectes fent la transferència entre la recerca universitària i el món empresarial. Les organitzacions han pogut participar en una dinàmica de networking per compartir amb aquestes entitats els seus reptes i començar a pensar en propostes embrionàries de projectes.

La Plataforma de Projectes KID’S estarà operativa properament a través de la web de KID’S CLUSTER i servirà per captar tendències del sector empresarial infantil i familiar a través de connectar reptes i necessitats individuals, contribuint així a incrementar la generació d’intel·ligència col·lectiva del clúster.