“Innovar, de vegades, és donar tres passes enrere per veure amb una mirada nova”

  • Carme Ruscalleda obre el KID’S INNOVATION DAY 2019 amb una reflexió sobre innovació, la importància de prendre riscos i el poder dels infants com a prescriptors
  • Més de 200 professionals es van donar cita ahir dijous 28 de novembre a Barcelona en el marc de la segona edició del KID’S INNOVATION DAY
  • Empreses com Danone, Abacus Cooperativa, PortAventura World, Mercats de Barcelona o TV3 varen participar presentant els seus projectes més innovadors
  • Les tendències, els hàbits saludables, l’educació i la digitalització van ser els protagonistes d’una jornada plena d’innovació al voltant del futur del sector

Barcelona / 29 de novembre de 2019

El 28 de novembre KID’S CLUSTER va organitzar la segona edició del KID’S INNOVATION DAY, l’esdeveniment empresarial de referència per incentivar la innovació al voltant de l’actualitat i el futur del sector infantil i familiar. El KID’S INNOVATION DAY va ser un èxit de convocatòria: més de 200 professionals de l’alimentació, l’educació, el turisme familiar, el joc, la joguina, el lleure educatiu, l’oci familiar, els serveis de lleure i aprenentatge, el món editorial, l’audiovisual, el material escolar, la salut i el marketing, entre d’altres, varen compartir un dia de reflexió estratègica per construir conjuntament el futur del sector infantil i familiar.

La trobada es va convocar amb l’objectiu de generar oportunitats de col·laboració a traves de la innovació, posant al centre de l’estratègia els infants i les famílies. A tal fi, l’esdeveniment va comptar amb un format dinàmic i àgil que va propiciar en tot moment la interacció entre els ponents i els assistents per garantir que l’intercanvi de coneixement fos una constant al llarg del dia.

Matilde Villarroya, Directora General d’Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als participants. En el seu discurs, Villarroya va parlar sobre la tasca de KID’S CLUSTER com a eina de millora de la competitivitat de les empreses del sector. La Directora General també va fer èmfasi en què “innovar no és opcional”, i va felicitar el sector infantil i familiar per impulsar un esdeveniment d’aquestes característiques, que va definir com “necessari, trencador i disruptiu”.

Tot seguit, Carme Ruscalleda va participar en una conversa amb Imma Marín, presidenta de KID’S CLUSTER i experta en joc, sobre alimentació saludable i innovació. Segons Ruscalleda, “innovar, de vegades, és donar tres passes enrere per veure amb una mirada nova”. En un moment en què Espanya és el segon país europeu en obesitat infantil amb un 44% de sobrepès i, si res no canvia, al 2050 hi haurà arribarem al 70%, la xef també va reivindicar les possibilitats que ens ofereixen els aliments per formar els més menuts en uns bons hàbits alimentaris: “jugar és aprendre, i jugar amb el menjar permet que els infants descobreixin nous sabors, textures i aliments”. En el foment de la salut i els bons hàbits és clau estar ben formats i ben informats, conèixer els productes de temporada i de proximitat, i gaudir del menjar amb tots els sentits.

La jornada va seguir amb una sessió dinàmica en format elevator pitch per inspirar, connectar i donar a conèixer els projectes més innovadors del sector infantil i familiar de la mà dels seus impulsors. English Summer i PortAventura World van presentar una nova proposta de colònies en anglès dins del parc d’atraccions; Abacus Cooperativa va presentar un espai experiencial en botiga per al foment dels valors en els infants; Giotto (Fila Iberia) va presentar una col·lecció de llapis de colors de diferents tons de pell, combinables entre ells, per fomentar la inclusió i el respecte a la diversitat, a l’aula i a casa; Eix Estels, de la mà de Campos Estela, va donar a conèixer el projecte Pesa i Pensa, que té per objectiu conscienciar els infants sobre el malbaratament alimentari en els menjadors de les cases de colònies; Pack Màgic, una productora de cinema infantil, va presentar Petit Kinosaure, un cicle de cinema infantil per als més menuts (2-4 anys); Danone, juntament amb Food Republik, va explicar l’experiència dels tallers que han impulsat en motiu del seu centenari, adreçats als més petits per aprendre d’una manera lúdica, sobre quin és l’origen dels aliments, la importància d’una bona alimentació i la circularitat; Afterscool, un marketplace que connecta pares i mares amb centres d’activitats extraescolars i lleure educatiu, va presentar la seva darrera innovació, una proposta per fer les empreses més family friendly; Marinva va presentar el projecte que ha desenvolupat per Mercats de Barcelona, que uneix infants, joves, nouvinguts i gent gran al voltant dels mercats de la ciutat; TV3 (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) va presentar el nou programa del Super 3, el Manduka, una proposta televisiva que fomenta el gust dels infants per la cuina amb un format innovador; per últim, Juegos Kompan va presentar la seva proposta més innovadora de parc infantil, que proposa un recorregut per les quatre estacions a través d’aventures i jocs multisensorials. Amb aquestes deu propostes es constata que el sector aposta per la innovació al servei de la millora de la infància i les famílies.

A continuació, Eva Rodríguez Labella, digital advisor, speaker & professora de marketing, youtuber, i ex CDO de L’OREAL i ex CMO de Famosa, va fer reflexionar els assistents sobre la comunicació digital a partir de la seva experiència vital i professional. La ponent va compartir debat amb Mayte Expósito, directora de marketing de l’agència Imago, i va posar èmfasi en la importància de construir des de les marques un relat que emocioni i d’innovar de manera col·laborativa i arriscant. En un context en què el 84% dels millennials es veuen influenciats per persones que no coneixen, Rodríguez va posar com a exemple el cas de Famosa com a empresa pionera en el sector en entendre el canvi generacional i aventurar-se en la seva campanya nadalenca del 2017. Tot i que el sector encara aposta per una comunicació basada en la convivència entre mitjans tradicionals i digitals, Rodríguez es va mostrar contundent quant al canvi de paradigma i considera que, de moment, la comunicació és i serà digital. A més, Rodríguez demana al sector fugir del product centricity i enfocar els models de negoci a les necessitats del client.

Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya i director d’Escola Nova 21, va reflexionar juntament amb Coral Regí, directora de l’Escola Virolai, sobre la transformació educativa, les lliçons apreses durant els tres anys de recorregut de l’Escola Nova 21, la personalització dels aprenentatges i la importància de l’educació experiencial i competencial en l’actual context social i econòmic. Per la seva part, la majoria d’empreses del sector van deixar palès ahir que visualitzen un futur educatiu en què l’escola conviurà amb altres espais d’aprenentatge igualment reconeguts, escenari que dona marge a noves maneres de col·laborar, tant entre les pròpies empreses com amb el sector educatiu.

Per últim, els assistents van tenir l’oportunitat d’escoltar Elisabet Rosselló, prospectivista, fundadora de Postfuturear i fellow del Centre for Postnormal Policy and Futures Studies. En un context en què només el 4% de les famílies es considera a sí mateixa com a família tradicional, Rosselló va conversar amb Xavier Baño, Innovation Manager de La Salle Barcelona, sobre el sorgiment de nous models familiars i com aquests estan modelant aspectes més macro com l’economia, el retail, la tecnologia o la societat. Rosselló sosté que cada cop més són els contextos socials el què condicionen el consum de tecnologia, les maneres de comunicar-nos i els factors que influencien les decisions i els canals de compra.

A més a més, al llarg de tota la jornada i en paral·lel a les diverses conferències i sessions, va tenir lloc un showroom d’empreses i start-ups del sector en format de Marketplace. TbKids, La Factoria Interactiva, Future Genius, Dynamind, Undo Notebooks i Plakks van exposar els seus productes i serveis per donar a conèixer els seus projectes entre els assistents.

Amb les tendències, els hàbits saludables, l’educació i la digitalització com a protagonistes, la trobada anual del sector infantil i familiar va ser una jornada d’innovació, inspiració, coneixement i reflexió estratègica, i va resultar un èxit de convocatòria, consolidant així el compromís de les empreses amb la innovació per construir conjuntament futur del sector.