Dia mundial del medi ambient: les accions de les noves generacions per cuidar del planeta
-
KID’S CLUSTER realitza un estudi per saber què fan els infants per canviar el món i en què es fixen quan trien marques sostenibles
-
Més de 20 empreses líders del sector de productes i serveis per a la infància impulsen estratègies amb criteris de sostenibilitat mediambiental i de desenvolupament social
Com cuiden els infants el medi ambient?
Amb l’objectiu de saber quina importància té la sostenibilitat per als més petits, KID’S CLUSTER ha impulsat recentment un estudi etnogràfic que analitza de què parlen les nenes i nens quan parlen de sostenibilitat, com la perceben en els productes que compren a casa, com la integren a les seves rutines i quines marques hi associen. L’estudi, realitzat per The Onion Inside, ha servit per confirmar que la generació Alpha està molt conscienciada sobre l’impacte de les accions de les persones en el medi ambient i que tenen eines, capacitat i interès per informar-se sobre tot allò relatiu a la sostenibilitat. És una generació que es preocupa pel futur del planeta, per la utilització dels recursos naturals, pel benestar dels animals i per l’impacte dels residus que generem, especialment del plàstic. A més, viuen la sostenibilitat com una tasca conjunta, com un deure que tots tenim a nivell global: tenen el concepte molt interioritzat, i per això demanen als adults ser tan responsables com ells per fer realitat un món més sostenible. En el seu dia a dia, realitzen accions més enllà del reciclatge, el qual ja donen per suposat: parlen de reutilització de materials i productes, de reducció del consum, d’utilitzar el transport públic o transports no contaminants, i destaquen especialment la preocupació pels animals i l’interès pels productes cruelty-free.
Existeix una diferencia notable entre tot el coneixement del què disposen i les pràctiques que realitzen en el seu dia a dia, i la relació que tenen amb les marques que demanen i consumeixen. El fet que una marca sigui o no sostenible no repercuteix en la seva intenció de compra en el curt termini, però sí que es tracta d’una característica que els aporta valor i millora la imatge que tenen d’ella. Destaca el fet que, a partir dels 9 anys, els infants es mostren més sensibles cap a totes aquelles accions relacionades amb els propòsits de marca dirigits a la sostenibilitat. L’estudi també desvela les característiques de les marques que els infants consideren sostenibles: son marques que fomenten i faciliten el reciclatge dels seus productes i envasos, marques que realitzen accions relacionades amb el comerç just i de proximitat o amb la no contaminació, i marques que fabriquen amb productes no contaminants o d’origen ecològic i el més natural possible.
Un sector amb ADN sostenible
Les organitzacions de KID’S CLUSTER porten al seu ADN la mirada sostenible. I no és només perquè així els ho demanen els seus usuaris, que estan més informats i conscienciats de la necessitat de cuidar el medi ambient que mai abans, si no també perquè amb la seva activitat, independentment del sector al què es dediquin, estan contribuint al desenvolupament de les generacions que lideraran el futur del planeta, i aquesta és una gran responsabilitat. Es per això que amb l’impuls i recolzament del clúster, les empreses i entitats del sector infantil i familiar innoven per millorar la seva competitivitat alhora que impulsen el desenvolupament social i la sostenibilitat mediambiental.
Educació per un futur més verd
Un gran nombre d’empreses del clúster treballen colze a colze amb el sector educatiu per preparar les nenes i nens per liderar un futur més sostenible. Per exemple Anthesis Lavola, consultora especialitzada en sostenibilitat i educació, participa en un projecte europeu de ciència ciutadana com a experta en educació ambiental i educació pel desenvolupament sostenible (EDS), en un projecte de la ciutat de Barcelona per acompanyar a les escoles en l’adaptació al canvi climàtic, i gestiona des de fa 15 anys l’equipament municipal d’educació ambiental ‘El Centre de la Platja’, el qual té com a objectiu millorar el coneixement de la ciutadania del valor ambiental i patrimonial de les platges urbanes i el seu litoral per afavorir la seva conservació.
Des d’Eduxarxa, cooperativa especialitzada en serveis educatius, col·laboren en diversos projectes educatius per difondre la importància de tenir cura del medi ambient i promoure una societat més sostenible, com per exemple participant en el disseny i producció de dos cursos virtuals per a l’Aula Popular de Som Energia, dinamitzant la microxarxa Escola Respira amb l’Ajuntament de Barcelona, amb la qual es busca empoderar l’alumnat de primària sobre la problemàtica de la contaminació atmosfèrica a la ciutat, i impulsant el projecte Aigua de barri, un programa educatiu de ciència ciutadana impulsat pel Museu de les Aigües de la Fundació Agbar que planteja a l’alumnat de secundària dur a terme una recerca científica per tal de proposar mesures de sostenibilitat en el consum domèstic de l’aigua. A més a més, en la cinquena edició de Recerkids, el programa educatiu d’Eduxarxa per apropar la recerca científica a les escoles, s’ha dedicat al canvi climàtic i ha implicat a més de 4.000 alumnes.
A TbKids, especialistes en emprenedoria tecnològica per a infants, impulsen un projecte educatiu anomenat “Save the biosphere” amb el qual les nenes i nens de 8 a 10 anys aprenen a utilitzar la creativitat i la tecnologia per millorar la salut de la planeta. Ho fan a partir de reptes creatius com la construcció d’un jardí vertical i d’un sistema de reg a través d’una placa programable, o activitats gamificades sobre la fosa dels pols.
English Summer, entitat referent en campaments d’anglès des de 1980, va iniciar l’estiu passat un projecte de sostenibilitat: les activitats Be Froggy Be Green, consistents en 3 blocs d’activitats diferents que es duen a terme a tots els seus centres: Welcome to Our World, Positive Energy & What a Wonderful World. Dins cadascun d’aquests blocs es realitzaran diferents jocs i activitats dinàmiques per a que nens i nenes aprenguin l’important que és començar a portar una vida més sostenible i conscienciar-los amb l’entorn que els envolta.
La Fundació Pere Tarrés, líder en educació en el lleure i acció social, impulsa les ecocolònies, una proposta d’activitats estivals centrada en la sostenibilitat mediambiental, i els casals d’estiu al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Els seus programes educatius incorporen criteris de sostenibilitat i de coneixement del medi i fan pedagogia sobre la necessitat d’actuar per revertir els efectes del canvi climàtic.
Per part seva, la cooperativa Abacus, proveïdor referent per a la comunitat educativa, reforça el seu grau de compromís amb la sostenibilitat i la promoció d’una manera de consumir diferent, integrant la responsabilitat i el respecte social i ambiental en tota la cadena de valor. És per això que la cooperativa ha volgut reforçar la sostenibilitat mitjançant la selecció de productes per a escoles amb criteris sostenibles consolidar la reducció del blister, potenciar les presentacions a granel i eliminar productes fets amb plàstic no biodegradable o dissolvents.
Els supermercats Caprabo impulsen des de fa anys el projecte Tria Bo, Tria Sa de la mà de la consultora especialitzada en comunicació i RSC Dharma Factory. Tria Bo, Tria Sa és un projecte educatiu per una alimentació saludable que posa a l’abast de pares, mares i escoles recursos per fomentar la salut, la nutrició i el consum responsable i amb l’objectiu de sensibilitzar als més petits i a les seves famílies sobre la importància d’una correcta alimentació. A més, actualment Caprabo té en marxa la campanya Cèntims Solidaris, que proposa als seus clients arrodonir l’import de la compra per fer un donatiu a la WWF (World Wildlife Fund), organització no governamental fundada el 1962 que vetlla per la conservació de l’entorn.
L’empresa Serhs Food, referent en producció i venda de productes alimentaris de cinquena gamma i en la gestió de restauració per a escoles i altres col·lectivitats, ha desenvolupat un projecte amb l’objectiu de promoure la salut. Les bases del projecte son el foment d’una alimentació més saludable i la incorporació de la sostenibilitat al llarg de tot el procés productiu. Amb el projecte ECO-KM0, Serhs Food redueix la seva petjada de CO2, fomenta els criteris de la Dieta Mediterrània i el consum de productes de proximitat, i prima l’ús de productes certificats com a ecològics i que en algun moment de l’any, de manera natural a causa del seu cicle biològic, es trobem en el seu punt òptim de consum.
Jocs i materials que cuiden del planeta
Les empreses de KID’S CLUSTER treballen per assolir les expectatives dels seus usuaris en tots els àmbits, també pel què fa a la sostenibilitat. Per exemple Sentinel, fabricants de packaging i productes amb especialització en jocs de taula i joguines, centra bona part dels seus esforços en mantenir-se al dia de les innovacions en nous materials i enfoca els seus projectes a la reducció de materials, de packagings d’un sol ús, i d’emissions de CO2, en propostes per crear packagins i productes reutilitzables, i en el reciclatge de papers i cartrons.
L’equip de Lalaloom dissenya amb molta cura joguines de fusta respectuoses amb el medi ambient que estimulen l’aprenentatge i el desenvolupament cognitiu dels infants. La seva aposta és crear un món millor per a tots i per a les futures generacions, sempre a través del joc i la diversió. Els seus productes, d’inspiració Montessori i 100% lliure de tòxics, reflecteixen les últimes tendències educatives i són respectuosos amb el nostre entorn.
Staedtler, productors de referència a nivell internacional de materials d’escriptura, compta amb un importantíssim enfocament a la sostenibilitat en el seu ús de matèries primes i en els seus processos productius. La fusta que utilitzen, un element essencial per a la fabricació dels llapis, compta amb una certificació ecològica que garanteix la seva traçabilitat, des del seu origen en boscos alemanys de gestió sostenible fins les nostres mans. Per a la fabricació, utilitzen les serradures que genera la indústria fustera, garantint el màxim aprofitament. El procés té lloc a Alemanya, garantint rutes més eficients i reduint notablement la contaminació. Per tot això, des de fa molt de temps STAEDTLER ha fet seu el lema “efficient for ecology”, aplicable tant als productes com als processos de producció.
Els quaderns i agendes Oxford també tenen clara la seva implicació en el canvi per món més sostenible: el 100% del paper i cartró que s’utilitza per fabricar productes Oxford té una certificació ecològica (EU ecolabel, PEFC, FSC o Blue Angel), sempre prové de boscos gestionats de manera sostenible, la reciclabilitat dels seus quaderns està testada i garantida per un laboratori independent i, a més, faciliten la digitalització de les anotacions a les llibretes amb la seva aplicació Scribzee. D’altra banda, paper dels seus quaderns es fabrica amb un nivell molt baix d’emissions de CO2. A més, com a empresa estan en procés de renovació de la flota de vehicles amb cotxes híbrids per reduir l’emissió de CO2 i el 2020 van aconseguir reduir els residus banals en un 50% (de 39 tones a 19). Al 2021 segueixen innovant per cuidar millor del medi ambient, i de moment ja han reemplaçat el plàstic que s’utilitza en el magatzem d’expedicions per un plàstic biodegradable.
L’Editorial Flamboyant, que té com a missió contribuir al desenvolupament i la riquesa intel·lectual dels nens a través de la creació d’obres de qualitat que despertin la seva imaginació i la seva sensibilitat artística concreta el seu compromís amb la situació d’emergència climàtica amb l’obtenció del certificat de neutralitat climàtica gràcies a l’acord establert amb la Fundació Plant-for-the-Planet per als pròxims 3 anys. El projecte de Neutralitat Climàtica i Compensació d’Emissions de CO₂ implica la plantació d’arbres a Yucatán, Mèxic, la compra de crèdits de carboni de projectes certificats per Gold Standard, i el finançament d’Acadèmies taller d’educació climàtica per a infants i joves per tal de formar-los com a Ambaixadors per la Justícia Climàtica. D’aquesta forma, Flamboyant compensa almenys el 100% de les emissions de CO₂ generades, xifra calculada després d’un estudi realitzat de l’activitat de l’empresa que es revisa anualment. L’editorial va encara un pas més enllà: per tal d’aconseguir els objectius de l’Acord de París per a l’any 2030, Flamboyant plantarà 1000 arbres anuals en els propers anys al voltant del món per intentar arribar als objectius que s’han proposat desde les Nacions Unides.
La revista Namaka, una publicació infantil diferent i arriscada plena d’aventures per als més petits, treballa en la seva versió en paper amb tintes vegetals. Les tintes tradicionals estan fabricades amb resines, dissolvents i additius que alliberen COV’s (compostos orgànics volàtils) durant el procés d’impressió i assecat; per contra, les vegetals utilitzen matèries primeres renovables, d’origen orgànic i amb un mínim de COV’s. Son, per tant, tintes més respectuoses amb el medi ambient amb una qualitat extraordinària. D’altra banda, també utilitzen paper ecològic que s’elabora sota premisses de preservació del medi ambient, i tots els seus enviaments son lliures de plàstic.
Oci i turisme familiar: conèixer l’entorn per cuidar el planeta
El turisme i el lleure familiar son dos motors econòmics que també estan apostant per models més sostenibles amb una clara aposta per la conservació de l’entorn. L’Ajuntament de Lloret de Mar, a través de Lloret Turisme, l’entitat promotora del turisme familiar en aquesta localitat, ha posat en marxa aquest 2021 un projecte estratègic per a la destinació amb l’objectiu de desenvolupar el Pla de sostenibilitat turística de Lloret de Mar, una guia que permeti integrar la sostenibilitat a l’acció estratègica municipal durant els propers quatre anys. També s’ha posat en marxa el programa Lloret Nature, on totes les activitats tenen un punt molt important de conscienciació mediambiental i coneixement del medi. Per exemple, s’impulsa una activitat de sortida guiada de busseig amb tub (snorkel) per posar en valor el medi, la fauna i la flora submarina. El preu de l’activitat és simbòlic, i la recaptació es destinarà, a final de temporada, a fer una jornada mediambiental de neteja.
D’altra banda, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, en el marc de l’operació Platja Innovadora del PECT TurisTIC en Família, ha cocreat conjuntament amb els municipis de litoral de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre un sistema d’indicadors per la gestió sostenible de les platges. L’objectiu d’aquesta iniciativa és posar en valor les platges, ja que ofereixen una diversitat d’usos i beneficis per a la ciutadania, de serveis de regulació de les dinàmiques litorals i de suport de la biodiversitat que resulten estratègics com actiu mediambiental en el desenvolupament dels municipis litorals.
PortAventura World, el ressort d’oci familiar líder a Europa, ha estat treballant des del 2008 en el càlcul de la petjada de carboni de les seves activitats i en la quantificació de les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle, expressades en tones de CO2. Han impulsat accions, basades en l’eficiència energètica i les energies renovables, per tal de minimitzar la petjada de carboni mitjançant la reducció de les emissions de gasos en origen que contribueixen al canvi climàtic. El 2019 van consolidar el compromís i van donar un pas endavant al compensar les emissions de l’Hotel Colorado Creek, el primer hotel zero emissions del resort. La companyia ha decidit que aquesta línia estratègica s’estendrà a tot el resort, per tal d’assolir l’estatus Net Zero (carboni neutral) per a tota l’activitat a partir del 2020. A banda, PortAventura proposa PortAventura Dreams, una iniciativa revolucionària a nivell europeu que té com a objectiu proporcionar a famílies amb infants o adolescents amb greus malalties les vacances dels seus somnis, totalment gratuïtes, en un lloc especialment creat per a ells.
Per la seva part Créajeu, fabricants d’estructures de joc com tirolines o circuits d’aventures, han establert que per al 2021, a totes les fases de concepció i de fabricació, s’implementaran processos de producció responsables dirigits a minimitzar el seu impacte en el medi ambient. La seva aposta per la sostenibilitat ve de lluny: des dels seus inicis, sempre han prioritzat la utilització de matèries primeres nobles i primant circuits locals i curts que impliquen una reducció de la petjada carboni. D’altra banda, disposen d’una de les taxes de reciclabilitat de les estructures més altes de el sector de l’oci, situanda en el 92%. Les seves fustes provenen a més de boscos gestionats sosteniblement i compten amb les pertinents certificacions. Una de les prioritats de l’empresa per aquest any ha estat la dràstica reducció de tot tipus de plàstic i resines químiques artificials en el tractament dels components instal·lats en els seus parcs de jocs, esportius i d’aventura mitjançant la utilització de components naturals, resistents i lliures de tòxics.
L’Agència Catalana de Turisme, l’eina de promoció turística de la Generalitat, treballa per un model turístic sostenible. És per això que realitza publicacions sobre Catalunya com a destinació de turisme sostenible, vídeo-càpsules de sostenibilitat, o l’eina “Obre les portes”, una publicació centrada en com comunicar la sostenibilitat des del sector. A més, des de l’any 2012 formen part del programa d’acords voluntaris de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. L’Agència treballa també la part de desenvolupament social, amb especial èmfasi al turisme accessible, COVID i persones amb discapacitat, i recerca i investigació sobre experiències turístiques per a tothom.
Dia Mundial del Medi Ambient
El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establert per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el 15 de desembre de 1977, i se celebra des de 1974 al 5 de juny de cada any. KID’S CLUSTER ha volgut celebrar aquesta data compartint les bones pràctiques que des les seves organitzacions associades s’estan impulsant per tal de posar en valor la innovació i el compromís del sector envers el futur del planeta.