AP23 Ndp final

Ser feliç, un entorn saludable, saber demanar ajuda i el reconeixement intern i extern, la clau per al benestar d’infants i adolescents, segons l’informe de KID’S CLSUTER presentat en l’Alpha Planet Event 2023

  • L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha acollit la segona edició de l’Alpha Planet Event: Benestar emocional digital, de KID’S CLUSTER
  • El 64% dels assistents ha afirmat que ja han dut a terme accions per a fomentar el benestar emocional d’infants i adolescents o que hi estan treballant
  • Ser feliç, un entorn saludable, saber demanar ajuda i el reconeixement intern i extern, la clau per al benestar emocional d’infants i adolescents segons l’informe presentat durant l’esdeveniment

Aquest dimarts 13 de juny, KID’S CLUSTER, amb la col·laboració de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ha celebrat l’Alpha Planet Event 2023: Benestar emocional digital en infants i adolescents, la segona edició d’un esdeveniment per a impulsar estratègies de valor compartit en les organitzacions del sector de la infància per a un món més sostenible social i mediambientalment.

KID’S CLUSTER va realitzar una enquesta entre els participants en la sessió i el 64% afirma que ja han impulsat accions per a fomentar el benestar emocional d’infants i adolescents o hi estan treballant. Entre les principals iniciatives destaquen les experiències educatives, l’ús de comunicació inclusiva, campanyes de sensibilització o experiències tecnològiques segures.

L’Alpha Planet Event va ser conduït per l’Anna López, directora de KID’S CLUTER, i va comptar amb una ponència sobre els principals reptes en benestar emocional d’infants i adolescent de la Dra. Ester Camprodon, Adjunta a la Direcció de l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu, amb més de 20 anys d’experiència en el cap de la psicologia infanti i juvenil. A través de la seva intervenció, els assistents van conèixer més sobre salut mental i benestar emocional, i van obtenir dades clau per abordar aquest repte. Segons la Dra. Camprodon, ”els infants aprenen més del que veuen que fem, que del que els hi diem que han de fer”, i va destacar la resiliència com un dels factors clau per a garantir el seu benestar emocional.

 

Welcome words Anna Lòpez, ponència Dra. Camprodon, pregunta participant Alpha Planet Event 2023

Welcome words Anna Lòpez, ponència Dra. Camprodon, pregunta participant Alpha Planet Event 2023

En l’Alpha Planet Event, es van compartir els resultats de l’estudi impulsat per KID’S CLUSTER i dut a terme per The Onion Inside, consultora de research generacional, sobre benestar emocional i noves tecnologies. Segons el testimoni dels participats de l’estudi, joves d’entre 12 i 17 anys, ser feliç, un entorn saludablesaber demanar ajuda i el reconeixement intern i extern, són elements clau per al seu benestar emocional. Els temes tractats en la investigació han estat benestar emocional, la influència de la tecnologia, i codis i comunicació per a impactar amb èxit en aquest col·lectiu.

The Onion Inside presentat els resultats de l’estudi sobre benestar emocional i tecnologies digitals

L’Alpha Planet Event 2023 va concloure amb un debat obert amb experts de l’àmbit de la salut, la Dra. Ester Camprodon, de l’Hospital Sant Joan de Déu; de la tecnologia, Xavier Vilasis, catedràtic a la universitat La Salle – Ramon Llull; del màrqueting i la comunicació, Jorge Esteve, director de desenvolupament de negoci a The Modern Kids & Family, i del joc i l’educació, Imma Marín, fundadora i presidenta de Marinva.

Segons la Dra. Camprodon, “què transmetem, què comuniquem i com validem les emocions d’infants i adolescents és fonamental per al seu benestar emocional.” També, durant el debat, va posar de relleu el paper fonamental dels progenitors en aquest àmbit, i el de les organitzacions per a acompanyar-los en la criança “els pares i mares són clau en el desenvolupament emocional i benestar dels fills i filles”.

Pel que fa a les tecnologies digitals i l’ús que se’n fa, “els adolescents és comuniquen i, actualment, amb les noves tecnologies, tenen més mitjans per a fer-ho. La tecnologia l’únic que fa és obrir canals per allò que és bo i per allò que no és tan bo, per exemple, el bullying. Els i les professionals li hem de donar un nou rol des de la responsabilitat”, va declarar Xavier Vilasis. “Hem de facilitar eines als joves perquè siguin més resilients i perquè tinguin al seu abast elements de suport cap a la seva transició a adults”, va continuar Vilasis.

Amb relació al rol del joc en el benestar emocional d’infants i joves, Imma Marín, experta en aprenentatge i joc, va posar de manifest que “jugar és un dret reconegut per les Nacions Unides i, quan s’arriba a l’adolescència ens oblidem que en aquesta etapa també es té el dret a jugar. El joc és vital per al benestar emocional, i contribueix al seu desenvolupament físic, social, cognitiu i espiritual“.

Durant el debat, Jorge Esteve, va compartir casos de bones pràctiques, com la campanya de Cola Cao contra el ciberbullying, i recomanacions per a les organitzacions per a promocional el benestar emocional d’infants i joves “El primer pas és que l’empresa tingui una voluntat real amb aquest propòsit i que estigui dins de la seva estratègia.

 

Participants debat obert, intervenció Imma Marín

Intervenció de la Dra. Ester Camprodon, Xavier Vilasis i Jorge Esteve

La segona edición de l’Alpha Planet Event ha comptat amb la participació de prop de 50 professionals del sector infantil i familiar, facilitant la creació de sinergies per a futures col·laboracions per a donar resposta al repte plantejat en l’esdeveniment.

 

Sobre benestar emocional en infants i adolescents i l’impacte de les tecnologies digitals:

El 50% dels problemes de salut mental comencen abans dels 14 anys, i el 75% abans dels 18 anys, segons dades de la Confederació Salud Mental Espanya. El 15,9% de la població jove va declarar l’any 2021 haver patit algun problema de salut mental, xifra que s’ha incrementat significativament en quatre anys, ja que l’any 2017 representava un 6,25% d’aquest col·lectiu, segons les xifres del Baròmetre Juvenil sobre Salut i Benestar. La població infantil cada cop està patint més problemes relacionats amb la salut mental: un 13,2% de població d’entre 4 i 14 anys es troben en risc de tenir una mala salut mental, segons dades de l’Enquesta Nacional de Salut de 2017.

Gran part de l’increment de la demanda actual d’assistència i ajuda prové del malestar associat a problemes emergents que impacten negativament sobre la salut mental dels adolescents com el consum abusiu de pantalles, l’assetjament, les relacions interpersonals abusives i qualsevol tipus de violències, entre altres.

Segons l’IDESCAT, el 95,4% de la població infantil d’entre 10 i 15 anys fa servir internet. Tal com indica la guia Les Tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut dels departaments de Salut, Drets Socials i Educació de la Generalitat de Catalunya, l’impacte de les tecnologies digitals en la infància i l’adolescència és molt significatiu, ja que en aquesta etapa es donen dos elements clau: la construcció de la pròpia identitat i les relacions socials, ambdós afectats per l’ús d’aquestes tecnologies. Les tecnologies digitals ofereixen un munt d’oportunitats però també comporten riscos com l’ús excessiu, l’addicció, el cyberbullying, el grooming, el trolling, o la sextorsió.

Els infants i adolescents són conscients dels perills associats a les noves tecnologies. Una percepció distorsionada de la realitat, la pressió a l’exposició i la pèrdua de les relacions físiques són les repercussions negatives en el seu benestar emocional, segons els resultats del KC Panel: benestar emocional i noves tecnologies, estudi impulsat per KID’S CLUSTER. Per a més informació sobre l’estudi, contacta amb l’equip del clúster.