tornada escola

Tornada a l’escola: quatre empreses de KID’S CLUSTER estudien els hàbits de compra de les famílies

  • L’objectiu de l’estudi és conèixer com, quan, on i què compren les famílies amb infants per preparar l’inici del curs escolar
  • A partir d’aquest anàlisi, les empreses participants comptaran amb les eines suficients per valorar l’adequació de la seva estratègia a les necessitats actuals de les famílies i anticipar-se a les tendències de futur en aquest àmbit

Staedtler, Oxford, edebé i Abacus s’han unit per estudiar conjuntament els hàbits de compra de les famílies amb infants per preparar la tornada a l’escola. Les quatre empreses membres de KID’S CLUSTER són referents respectivament pel què fa a materials d’escriptura, suports per a l’escriptura, editorial i material didàctic, i venda i distribució. En el marc del clúster i amb el suport d’ACCIÓ, les quatre organitzacions han col·laborat per definir els objectius d’un estudi adreçat a conèixer millor el client que comparteixen: els infants i les famílies.

Les empreses impulsores d’aquest estudi han adquirit major coneixement sobre quins són els canvis i tendències pel què fa a la compra de materials i llibres escolars de les famílies espanyoles amb infants d’entre 5 i 16 anys. Pel fet de situar el client al centre, l’estudi ha permès entendre les motivacions i necessitats de les famílies més enllà d’estudiar únicament la percepció del client sobre un producte concret.

Entre altres resultats d’interès, l’estudi constata el canvi en els canals de compra que ja es venia fent notar en els darrers anys. El canal online segueix creixent en importància, especialment a l’hora de fer prospectiva i comparar preus abans de realitzar la compra. Destaca d’altra banda l’alta fidelitat pel què fa al punt de venda: més del 70% de les famílies entrevistades acudeixen als mateixos establiments que l’any anterior per realitzar les compres.

Un altre aspecte clau en els resultats de l’estudi és la importància i l’impacte de prescriptors com les AMPES, el professorat o l’escola en les decisions de compra de les famílies. Aquests agents influeixen no només sobre quins productes adquireixen les famílies, si no també sobre en quin moment es fa la compra: la majoria d’entrevistats hi destinen un sol dia durant el mes de setembre, degut a que és quan normalment ja han rebut totes les informacions i recomanacions de part d’aquests prescriptors.

A partir d’aquests i la resta d’aprenentatges que es desprenen de l’estudi, les empreses implicades podran enfortir les seves estratègies i adequar-les a les necessitats actuals i a les tendències de futur pel què fa a la campanya de la tornada a l’escola. La col·laboració entre els quatre participants, d’altra banda, ha fet descobrir sinèrgies entre ells amb el resultat de formalitzar un grup de treball que desenvoluparà projectes col·laboratius a partir de la feina conjunta realitzada fins ara.

KID’S CLUSTER i els seus socis desenvolupen de manera regular estudis de mercat i anàlisis de tendències del sector infantil i familiar. L’objectiu d’aquest tipus d’actuacions és conèixer en profunditat el client final al qual ens dirigim, per així poder-nos anticipar a les seves necessitats futures mitjançant l’execució de projectes col·laboratius, i incrementant la competitivitat de les organitzacions membres i del sector.