living

Els membres de KID’S CLUSTER s’uneixen per començar a co-crear el seu propi Living Lab

  • 40 representants d’empreses i organitzacions vinculades a la infància i les famílies van participar el passat 31 de gener a la primera sessió d’ideació del Living Lab de KID’S CLUSTER
  • Experts vinculats a diferents àmbits de la innovació van compartir el seu coneixement amb els associats en una sessió inspiradora que representa el primer pas cap a la conceptualització d’un espai d’innovació col·laborativa dins del clúster

Barcelona, dimarts 4 de febrer de 2020

Amb l’objectiu de millorar la competitivitat del sector de productes i serveis per a infants i famílies mitjançant l’impuls de la innovació i el coneixement de mercat, KID’S CLUSTER vol apostar per la conceptualització i disseny d’un Living Lab propi. El passat divendres, 40 representants d’empreses i organitzacions orientades a la infància i les famílies van treballar conjuntament per compartir els reptes i oportunitats derivats de crear el Living Lab de KID’S CLUSTER. Organitzacions de sectors tan diversos com l’editorial, el del lleure educatiu, el de l’alimentació, el de material escolar, salut, colònies i campaments, ensenyança d’idiomes, joc i joguina, videojocs, robòtica educativa, audiovisuals o entitats d’economia social, entre d’altres, van compartir les seves necessitats i idees pel què fa a la conceptualització d’un espai d’innovació col·laborativa en el marc del clúster.

Un Living Lab és un concepte d’investigació basat en la innovació oberta, centrat en l’usuari i en un context territorial determinat. Els Living Labs integren recerca i innovació a través de la co-creació, l’experimentació i l’avaluació de propostes innovadores, des de conceptes fins a productes, i la seva aplicabilitat en la vida real. A tal fi, un Living Lab compta amb tots els grups d’interès implicats, que treballen de manera col·laborativa per dissenyar, testejar o avaluar qualsevol producte, servei o experiència en qualsevol dels punts del seu cicle de vida.

La trobada va ser una jornada inspiradora per debatre sobre innovació oberta, impacte social i investigació col·laborativa. Després que Imma Marín i Anna López, presidenta i directora de KID’S CLUSTER respectivament, donessin tret de sortida a la sessió presentant els objectius de crear un Living Lab en el marc del clúster, Jaume Pérez-Payarols, director d’Innovació de l’Hospital Sant Joan de Déu, i Íñigo Pradera, Corporate Services Director de La Salle URL, van ser els encarregats de començar a posar el focus en la innovació oberta i els processos de co-creació amb infants. En la seva intervenció, el Dr. Pérez-Payarols va desmuntar alguns dels mites de la innovació: en el procés d’innovar, ser creatiu o comptar amb inspiració és important, però la clau és l’esforç i la feina, la cultura i l’educació en la innovació i, sobre tot, el treball en equip. La innovació oberta avui dia equival a col·laboració interdisciplinària, confiança, treball en xarxa, interdependència, experimentació i, sobre tot, és una qüestió de valors. El Dr. Pérez-Payarols va presentar també diversos casos de projectes i innovacions co-creades amb els infants per exemplificar el fet que comptar amb el nostre usuari final és una peça clau en l’èxit de la nostra innovació.

Per part seva, Íñigo Pradera va presentar BIT La Salle, un ecosistema de negocis “Student-centric” on convergeixen les empreses, els emprenedors i la investigació universitària per dissenyar, prototipar i escalar els productes i serveis del futur. La proposta de Living Lab de la Salle comprèn dos grans moments: la ideació, que inclou processos d’innovació creuada, observatori, benchmark, i diagnosi, i l’acceleració, centrada fonamentalment en el prototipatge i el testeig. Actualment BIT La Salle compta amb un espai de treball, un espai de showroom i un espai de cooperació i co-creació.

Artur Serra, Deputy Director de la Fundació i2CAT, co-director del projecte Catlab, i coordinador de la Action Oriented Task Force on Social Innovation and Digital Rights de la European Network of Living Labs (ENoLL) va aterrar en un pla més teòric què són els Living Labs i quina és la seva proposta de valor diferencial. L’ENoLL defineix els Living Labs com a ecosistemes d’innovació oberta basats en la co-creació sistèmica amb l’usuari. La seva proposta diferencial és que situen l’usuari al centre, que passa de ser un receptor de la innovació a ser part activa del seu desenvolupament. Serra va parlar de la democratització de la innovació i de la capacitat dels Living Labs d’empoderar tothom per la innovació. Els Living Labs doncs, suposen superar el paradigma en què la innovació era un sistema tancat basat en què una elit d’investigadors creava i produïa productes i serveis per al mercat, i proposen un model d’innovació en què perfils interdisciplinaris i usuaris finals treballen per co-crear en un espai que simula ambients “real-life”. El model es basa en la quàdruple hèlix en què el govern, la indústria, les universitats i, sobre tot, la població, interactuen per innovar. Serra conclou que els Living Labs poden servir als clústers com un nou tauler on la innovació es centra en el ciutadà; així mateix, el clúster té molt per oferir als Living Labs, doncs son espais de confiança formats per empreses disposades a obrir els seus processos a múltiples actors.

La tercera part de la jornada es va estructurar al voltant de quatre casos d’èxit de Living Labs impulsats des d’àmbits molt diferents: la universitat, l’empresa privada, la ciutadania i l’administració, i una organització clúster. Francesc Benlliure, project manager de la Fundació Bosch i Gimpera (UB) va presentar el seu Living Lab d’innovació social i va obrir les portes als assistents a conèixer el seu model de gestió. Carme Zaragoza, directora del Living Lab d’everis, va presentar aquest espai diferencial d’innovació oberta, dinàmic i flexible, que ofereix serveis que afegeixen valor al procés d’innovació i fomenta l’ADN innovador propi de l’organització. L’espai d’everis s’organitza en diferents zones enfocades a l’aprenentatge, la recerca i la ideació, l’experimentació i el showroom. Javier González Abad dirigeix el Citilab, un laboratori ciutadà pioner en l’impuls de l’aprenentatge en la innovació. El Citilab és un instrument per democratitzar la innovació al territori per i amb els ciutadans en base al foment de la cultura de la innovació en xarxa, la col·laboració, la sostenibilitat, i la generació de valor i coneixement. Per últim, Jaisiel Madrid va explicar el projecte de Living Lab de CENFIM. El director de l’Interiors Living Lab va donar diversos consells en base a la seva pròpia experiència: cal entendre el Living Lab com una eina estratègica per al clúster; cal que estigui dissenyat en torn a les persones; és un espai on hi conviuen múltiples metodologies que cal implementar segons les necessitats de cada projecte que s’impulsa; és un espai “multi-context” i exploratori que simula escenaris “real-life”; i cal estudiar l’impacte de les activitats que s’hi desenvolupen per garantir la qualitat de la proposta.

A partir d’aquests aprenentatges KID’S CLUSTER i els seus associats inicien la conceptualització i disseny del seu propi Living Lab per co-crear els productes, serveis i experiències del futur amb infants i famílies, per tal de generar impacte econòmic i social.