joguina

KID’S CLUSTER i Abacus analitzen l’actualitat del sector de la joguina a RNE4

El passat 31 de desembre Sònia Gimeno, cap d’Àrea de Papereria, Joguines, Manualitats, Tecno i Regal d’ABACUS i Anna López, directora de KID’S CLUSTER, van participar a la tertúlia del programa Econòmix. Aquest espai radiofònic, que tracta temes d’actualitat econòmica, s’emèt a RNE4 des del 2014 i està conduït pel periodista Víctor Bottini.

Els catalans gasten, de mitjana, 260€ en regals durant la campanya de Nadal. Donat que la joguina és, en la majoria dels casos, la protagonista dels regals nadalencs, l’Econòmix de RNE4 va dedicar el programa del passat 31 de desembre a analitzar el sector de la mà de KID’S CLUSTER i Abacus.

A partir dels resultats de l’informe La Família Que Ve, realitzat per KID’S CLUSTER i Creafutur, Anna López va desgranar les noves tendències i els canvis en els hàbits de consum de les famílies pel què fa a la compra de joguines. Sònia Gimeno, per la seva banda, va analitzar la incidència de les joguines en el desenvolupament dels infants, i els impactes que la indústria ha patit en els darrers anys com a resposta als canvis socials.

Pel què fa al canvi d’hàbits, l’informe constata l’increment del percentatge d’infants que juguen amb viedojocs o per internet. Tot i així, la principal conseqüència de la digitalització creixent no és aquesta: “L’acceleració tecnològica ha canviat la manera de relacionar-se d’infants i famílies”, assegurava Anna López durant l’entrevista. En aquest sentit, entren en joc nous actors i nous canals de venda, com son els influencers i l’e-commerce, amb els papers que tenen respectivament en la prescripció i adquisició de productes.

Per la seva banda Sònia Gimeno apuntava que “tota joguina té un component educatiu”. Si bé és cert que hi ha jocs i joguines específicament dissenyades per a l’aprenentatge, també ho és que, en funció de l’ús que se li doni, qualsevol joguina pot esdevenir un instrument per a l’aprenentatge d’unes habilitats o d’uns valors determinats i diferents.

D’altra banda, si bé és cert que el joc de taula, en què jugar de manera col·laborativa és la base del component lúdic, pren més protagonisme any rere any, les nines segueixen essent la joguina més venuda. Davant la pregunta de si el sector de la joguina arrossega un problema amb la diferenciació de gènere, Anna López ho té clar: hi ha molts estereotips associats a la joguina, però el repte és més social que de sector. De fet, el clúster treballa perquè l’empresa sigui motor del canvi social. Sònia Gimeno hi coincidia: “malauradament, dins de la societat encara hi ha diferenciació; el sector de la joguina el què fa és fabricar responent a les necessitats d’aquesta societat”. Ara bé, Abacus lluita per allunyar la joguina dels estereotips i per dotar-la de valors, trencant amb normes com ara la dicotomia nen-nena. En concret, la campanya nadalenca d’enguany d’Abacus revindica el joc lliure i que els infants puguin jugar creant les seves pròpies normes, i no seguint les establertes.

La tertúlia va concloure amb una reflexió al voltant dels reptes del sector. Segons Sònia Gimeno, el repte es troba en la capacitat de la indústria d’adaptar-se als canvis en els gustos dels infants i desestacionalitzar-se. Per a Anna López, que coincideix amb la necessitat d’adaptació per part del sector, el repte està en innovar. A tal fi, el clúster es presenta com un instrument on poder fer-ho col·lectivament, la qual cosa permet compartir els riscos i coneixements i, en conseqüència, ser més competitius.