El sector infantil a la Xina, un mercat en constant creixement

La Xina, un món d’oportunitats

Amb prop de 1.400 milions d’habitants, la Xina és el país més poblat del món i la segona economia mundial per volum de PIB. És també el segon país del món amb major nombre de població infantil: 220 milions d’infants d’entre 0 i 14 anys i una taxa de natalitat superior al 12%. A causa de la implementació de les polítiques del fill únic i la seva posterior flexibilització l’any 2015, el mapa demogràfic i econòmic xinès s’està transformant, obrint les portes a un món d’oportunitats per a les empreses estrangeres en diversos sectors, entre els quals, l’infantil.

L’envelliment de la societat causat per quatre dècades de control de la natalitat ha propiciat un decreixement de la població activa que, alhora, implica un augment generalitzat dels salaris i una classe mitja amb un poder adquisitiu cada cop major. L’aparició i creixement econòmic de la classe mitjana xinesa ha permès a les famílies poder oferir als seus fills i filles una millor qualitat de vida mitjançant l’adquisició de productes i serveis de major qualitat. Destaca, per exemple, la preocupació de pares i mares envers la higiene, que permet el desenvolupament de nous segments de productes com ara cura de la pell, productes per al cabell i tovalloletes per a nadons. Tanmateix, la qualitat dels productes locals varia enormement, de manera que les famílies xineses estan obertes a confiar també en productes estrangers. La indústria de la puericultura a la Xina ha experimentat un creixement constant tant a través de canals de distribució en línia com en botiga física, i es preveu que la seva taxa de creixement anual composta arribi al 14,5% el 2023, segons Mintel Xina.

Les noves famílies xineses

Els pares i mares millennials xinesos estan més disposats que les famílies de generacions anteriors a invertir grans quantitats de diners en els seus fills, essent la qualitat, seguretat, reputació de marca, estil, disseny, i funcionalitat els seus principals drivers de compra. Així doncs, les famílies xineses estan cada cop més preocupades per oferir als seus infants productes alimentaris saludables, majors estàndards educatius, mobiliari adaptat a les seves necessitats, carrets i cadiretes per al cotxe amb millors prestacions quant a seguretat, roba i moda infantil de millor disseny i qualitat… Es preveu que els aliments i la moda, que ja representen una gran proporció dels béns per a infants més adquirits, representin el 67% d’aquest mercat el 2020; l’educació, que és el servei que genera més valor, constituirà aproximadament el 35% del segment.

Com a resultat de les polítiques del fill únic, l’estructura familiar que imperava a la Xina des de fa anys és la denominada “4-2-1”, que implica la convivència de la parella, els seus respectius pares, i el fill o filla sota un mateix sostre. Tot i així, nous models familiars sorgits durant la primera dècada dels 2000 s’estan consolidant, com les denominades famílies DINK (double-income-no-kids). Per obtenir una bona educació i una feina, els i les joves estan disposats a ajornar el matrimoni i la família: des de principis dels 2000, l’edat mitjana a la qual les xineses tenen el primer fill ha passat dels 24 als 27 anys, una tendència força propera a la de molts països occidentals.

L’educació, al capdavant de les prioritats dels pares i mares xinesos

A la Xina, les famílies estan disposades a gastar més d’un terç dels seus ingressos combinats en una bona educació per als seus fills i filles. La societat xinesa posa l’educació al capdavant de les seves prioritats i la instrucció anglesa està sent una demanda creixent. D’altra banda, la Xina té el potencial per convertir-se en el major mercat d’educació en línia. Diversos factors són el motiu d’aquesta tendència, com ara l’augment del poder adquisitiu, la política per a dos fills i la manca d’oferta de recursos educatius. Aquests fets fan que s’esperi un creixement del 20% anual del sector de la formació online.

El sector editorial infantil és, en conseqüència, un sector en creixement. La Xina és un dels majors mercats de literatura del món. El sector de el llibre infantil a la Xina es troba en constant creixement. L’any 2018, l’activitat de vendes de llibres infantils a la Xina va augmentar un 13,74% respecte a l’any anterior. Pel que fa a les importacions, l’any 2018 la Xina va importar per valor de 6,4 M € productes recollits vinculats al sector editorial.

La cultura, l’entreteniment, l’esport i el turisme són sectors que també s’han vist reforçats amb l’auge econòmic de la classe mitja xinesa. Amb la creixent demanda de consum cultural per part dels seus ciutadans, la Xina ha experimentat un augment continu en la seva despesa per càpita en el consum de productes d’educació, cultura i entreteniment. A mesura que cada cop són més les famílies que adopten un estil de vida saludable i dinàmic, creix la demanda de productes associats a l’esport i l’aire lliure, com ara parcs infantils, bicicletes o altres tipus de productes i serveis per a l’entreteniment outdoor. Els turistes xinesos són els que més viatgen del món: “només el 6% de la població té passaport i el govern emet 10 milions de documents nous cada any. No existeix ni existirà en els propers 50 anys un mercat amb tant atractiu i potencial com el xinès”, segons Rafael Cascales, president del Fòrum de Turisme Xina-Espanya (Fotec). La Xina no només és el principal emissor de turistes, si no que aquests són els que més gasten del món: l’any 2018 els turistes xinesos van gastar a Espanya 2.563 euros de mitjans davant dels 651 euros d’un francès o els 971 euros d’un britànic.

Mercats online i offline

El principal canal de consum per als xinesos segueixen sent botigues físiques, però l’e-commerce té un lloc destacat en el mercat gràcies, en particular, a la forta demanda de productes internacionals. Les plataformes transfrontereres de comerç electrònic són canals d’ús freqüent, ja que els preus dels productes són generalment més baixos que a les botigues nacionals.

Aquests dos canals de distribució són també fonts importants per a la cerca d’informació: des de principis dels 2000, els xinesos han tendit a considerar el retail com una forma d’entreteniment per a tota la família en comptes d’una simple necessitat; a banda, els xinesos troben en les botigues físiques una bona font d’assessorament i un espai per a fer proves de producte. Les mares i pares millennial, però, també cerquen i troben online la informació que necessiten: els fòrums especialitzats en infància i els nous prescriptors s’han convertit en una font d’informació fiable per als consumidors.

Noves oportunitats a la Xina

Les oportunitats al mercat xinès són moltes, però no estan exemptes de reptes: a la Xina, la credibilitat és el què marca l’èxit o el fracàs d’una empresa. La manca d’un lloc web viable, d’una plataforma per interactuar amb clients potencials i de ressenyes positives sovint implica la caiguda de moltes empreses. Hi ha molts competidors, i també molta diversitat quant a les necessitats dels consumidors, motiu pel qual és essencial un enfocament customer centric.