L’experiència com a eix estratègic de les marques

Desdibuixant la línia entre etreteniment i compres

La Harvard Business Review va encunyar el terme experience economy a finals dels anys 90, però hem hagut d’esperar uns anys per veure com s’ha materialitzat el pas del concepte a la realitat. “A dia d’avui, tant les organitzacions de nova creació com les ja existents incorporen cada cop més components experiencials en el seu negoci“, segons afirma Warren Teichner, soci principal de McKinsey & Co. James Cook, director d’investigació de l’empresa JLL, hi veu potencial a llarg termini: afirma que l’entreteniment serà la nova àncora, allò que conduirà el trànsit cap als centres comercials del futur (si és que n’hi ha).

Propostes com la que hi ha sobre aquestes línies desdibuixen la fina línia que separa l’adquisició de productes (la compra) de l’entreteniment (l’experiència). Es tracta del Museum of Ice Cream, una exposició itinerant que permet als visitants gaudir de múltiples experiències visuals i sensorials. Segons Bloomberg, aquestes propostes estan marcant el devenir del retail.

Digitalització i omnicanalitat

El món sencer s’ha rendit als peus de la digitalització, i les vendes no en són una excepció, ben al contrari. Qualsevol persona pot adquirir productes des de l’altra banda del món amb una tablet, comparar l’equilibri qualitat-preu entre diversos proveïdors des de casa, o comprar unes entrades per al cinema des del mòbil mentre es desplaça en metro.

En una àmplia majoria de sectors, però, el canal físic continua representant la part fonamental de les vendes (més del 70% del volum de vendes es produeix en aquest canal). No obstant això, mentre les vendes en el canal físic s’estanquen o disminueixen, estem assistint a un alt creixement de les vendes online. Aquest fet, juntament amb la incorporació dels hàbits i actituds dels nous consumidors, fa que aquesta divisió tradicional entre món online i món offline ja no tingui tant de sentit: el client veu la marca com un sol canal, i vol accedir al mateix producte, amb la mateixa atenció i servei, ja sigui a la botiga física com a la botiga digital.