Màrqueting Social: Models i Casos
Barcelona, 15 d'Octubre de 2014
    
Moment de la trobada a EADA
 
 
En aquesta trobada hem abordat consideracions bàsiques sobre les accions vinculades a la responsabilitat social corporativa, el seu impacte i la seva comunicació.
 
La Giorgia Miotto ens ha il·lustrat amb bons exemples pel que fa a com es comunica la reputació de la marca en un entorn d’infoxicacióen el qual és cada cop més rellevant construir una història a l’entorn de la marca i el seu vincle amb l’entorn.
 
Hem parlat d’emocions i marques, de com l’experiència dels consumidors influeix en la percepció real que es transmet en una comunitat a la que, per exemple, hi ha 19 milions de persones connectades a internet i que miren el seu mòbil 150 vegades al dia (dades de l’estat espanyol). El vincle entre xarxes socials i reputació apunta cap a una variable cada cop més exigent: la sinceritat, tant el que es diu com en el que es fa. I la coherència.
En aquesta comunitat trobem consumidors compromesos que poden esdevenir activistes, en pro o en contra de les actuacions transparents, o no, de les organitzacions. Hem vist que és necessari monitoritzar les xarxes socials, també. I que els treballadors (ambaixadors) son actius molt valuosos com a comunicadors.
 
L’Elisabeth Garriga ens ha mostrat com alguns indicadors no acaben d’esbrinar l’impacte en les capacitats dels destinataris de les actuacions, i ens ha obert els ulls a un mètode singular que es centra precisament en aquelles.
Hem vist una formulació i casos d’empreses sobre els que ja s’està aplicant, amb esment de les capacitats sobre les que diferents accions de RSC volen actuar. La possibilitat d’enfocar-se ha quedat clara, doncs, i, també, la de mesurar el resultat dels esforços.
 
Tots dos plantejaments, complementaris, han il·lustrat el debat posterior i ens han ajudat a reflexionar sobre el que és i el que no és RSC, els aspectes a considerar i el que podem demanar de qualsevol actuació en aquest àmbit.
 
Els casos de Staedtler i d’Encís, amb les iniciatives World Kids Colouring Day i Ergosum han estat il·lustratius i han incorporat consideracions relatives als punts de venda i l’animació d’activitats que han enriquit el debat. 
 
Al debat vam tractar la relació amb el canal de venda i de comunicació, que han de ser músculs complementaris a l'acció de RSC. Va quedar clar com els competidors ens obligue, d'alguna manera, amb les seves actuacions, al igual que hio fem nosaltres. 
 
La rellevància de construïr històries ben estructurades va tornar a sortir al debat, on vam veure que un 15% de les persones espanyoles s'impliquen en iniciatives de RSC (davant un 90% a Regne Unit), com a base per a un bon retorn de les actuacions. La Giorgia va apuntar que començem a disposar de bons anàlisis al respecte.
Vam sentir moltes paraules clau, diferents segons els casos, però ens atrevim a destacar:
  • Focus comercial
  • Storytelling
  • Reputació
  • Emocions
  • Targets/Públics
  • Vincle amb estratègia
  • Mitjans de comunicació com a partners
 
Us convidem a incorporar tot això quan torneu a treballar en RSC. 
Gràcies