Contra l’estacionalitat, exportació

De totes les joguines que s’han venut durant l’any 2017 a Espanya, el 72% ha estat durant la campanya de Nadal. I aquest índex creix a un ritme aproximat d’un punt cada any. Les dades les ha aportat el vicepresident de KID’S CLUSTER, Florenci Verbon, durant la seva intervenció al programa Economix de Ràdio 4, que ha dedicat un espai a analitzar l’estat de salut del sector de la joguina. Verbon ha contraposat aquesta xifra a les que es registren en altres països del centre d’Europa com Alemanya, on les famílies visiten les botigues que venen joguines entre 12 i 13 vegades a l’any de mitjana.

Verbon ha assegurat que “al nostre país la joguina encara es tracta com un simple regal, quan jugar és un bé de primera necessitat, perquè el dret a jugar dels nens està reconegut per les Nacions Unides”. En aquest sentit ha explicat que la despesa anual d’una família espanyola en joguines se situa en 184€ per nen, quan a França és de 290€ i al Regne Unit és de 300€. Però a més, Verbon, ha subratllat els problemes que genera al sector l’estacionalitat del producte: “Treballem tot l’any, amb fàbriques que produeixen objectes i productes que no sabem si vendrem perquè no podem saber quina demanda hi haurà. El cas més clar és el de les llicències, perquè al mes de febrer no podem preveure de cap manera quins personatges de pel·lícules o sèries estaran de moda al desembre”. I és que per Verbon, que tota la societat concentri en pocs dies la despesa en joguines “és una malaltia de la qual ens hauríem de curar”.

Però el vicepresident de KID’S CLUSTER també ha receptat la medicina per guarir aquesta situació. “L’única manera de combatre efectivament l’estacionalitat de les vendes és amb l’exportació, atès que podem anticipar la venda i operar en mercats menys estacionals que el nostre”, ha apuntat Verbon, qui també ha denunciat un excés d’oferta de producte que desequilibra el mercat.

 

Joguines tradicionals vs joguines digitals

Durant el programa també s’ha reflexionat sobre l’impacte dels jocs digitals en el mercat i en el sector. Verbon ha explicat que “el joc digital, té una gran acceptació en franges d’edat que ja estaven abandonant el joc tradicional i, per tant, ha afegit mercat sense restar-ne al del joc tradicional que continua tenint molt bona acollida”. També ha explicat que “les generacions de joves que són nadius digitals estan redescobrint els beneficis de la socialització analògica, i això es pot comprovar en el segment dels jocs de taula que estan experimentant una petita revolució”. En aquest sentit ha aconsellat a tots els pares i mares que també comprin jocs de taula per jugar amb els seus fills i filles cara a cara i sense dispositius electrònics. “Pels més petits és molt educatiu compartir un joc amb la resta de la família al voltant d’una taula”, ha conclòs.