comunicació

KID’S CLUSTER organitza un cicle de tres workshops sobre comunicació digital adreçada a infants i famílies

La primera de les tres sessions, que ha tingut lloc aquest dimarts al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, ha girat en torn a la definició de les diferents audiències que conformen el mercat infantil i familiar

La formació ha estat impartida per dos socis dels clúster, l’agència de marketing infantil i juvenil The Modern Kids and Family i la startup d’oci educatiu Afterscool

Barcelona, 9 d’abril de 2019

Les xarxes socials juguen un paper clau en la captació i fidelització de clients. Les marques comercials tenen l’oportunitat de crear comunitats a les diferents xarxes, la qual cosa els permet estar en contacte directe amb el seu públic objectiu i analitzar-ne els hàbits i comportaments. Elaborar i seguir una estratègia de comunicació digital permet a les organitzacions no només potenciar la seva imatge de marca, si no també generar engagement amb el públic, guanyar posicionament i generar coneixement i confiança. Amb la intenció de donar resposta a les necessitats de les seves empreses i organitzacions membres, KID’S CLUSTER ha organitzat un cicle de tres sessions formatives sobre comunicació digital que tenen per objectiu impulsar les estratègies digitals de les empreses orientades al mercat infantil i familiar.

El cicle cobrirà tres aspectes clau a tenir en compte a l’hora de dissenyar una estratègia de comunicació digital coherent i efectiva: l’anàlisi de l’entorn i la segmentació del públic objectiu; l’elaboració d’un relat que permeti connectar amb el target a través de missatges memorables; i, finalment, el retorn de la inversió i la presència a xarxes.

Aquest dimarts ha tingut lloc la primera d’aquestes sessions. Amb l’objectiu de conèixer en profunditat a qui ens estem dirigint quan emetem missatges a través de les xarxes, Jorge Esteve, director a Barcelona de The Modern Kids and Family, ens ha explicat com son els infants d’avui. Esteve ha començat exposant dades sobre la despesa de les famílies en aspectes com l’educació, la cultura, l’entreteniment, l’alimentació o l’habitatge, per tot seguit plantejar els diferents perfils de nenes i nens d’avui dia. Cal destacar que tots aquests perfils convergeixen en una sèrie d’aspectes que són indeslligables de la identitat dels infants de la generació Z: són impacients, estan hiperinformats, són fidels a les marques però també molt crítics i exigents, són tecnològics, tenen comportaments molt madurs i són, sobre tot, grans decisors de les inversions que fa la família i potents prescriptors. Amb el focus posat sobre la manera que tenen aquests infants de comunicar-se, Esteve ha remarcat entre d’altres coses que els infants destinen bona part del seu temps a les pantalles, principalment consumint continguts sota demanda (en contraposició a les anteriors generacions, que consumien principalment contingut televisiu) a través de diversos dispositius. Tot i que els infants passen la major part del dia a l’escola, l’altra gran partida temporal la dediquen als extraescolars, als quals es destina un 11,4% del pressupost familiar.

Enllaçant amb aquesta tendència ha pres el relleu Heidi Adragna, co-fundadora i CEM d’Afterscool. Afterscool és un marketplace d’activitats de lleure educatiu que connecta la diversitat d’oferta formativa per a infants amb la creixent demanda de les famílies per formar els seus fills i filles en àmbits diferents, tendència que també respon a la necessitat de trobar la conciliació d’horaris entre adults i infants. Adragna ha explicat com va sorgir la idea de crear aquesta innovadora plataforma: és una necessitat molt concreta d’un públic molt concret. Afterscool ha estat capaç d’omplir el buit que hi ha entre una generació de pares altament digitalitzats i un sector de lleure educatiu encara molt analògic. Segmentant el públic i escoltant la seva necessitat va sorgir no només una estratègia comunicativa, si no tot un model de negoci. Adragna ha explicat també de quina manera han identificat les seves audiències: partners (centres que ofereixen activitats), pares i mares, i empreses. Cadascuna d’elles té les seves pròpies necessitats, preocupacions, canals de comunicació preferits, gustos i reptes, i només coneixent-les molt bé Afterscool ha pogut elaborar una estratègia que els permet dirigir-s’hi de la manera més adient, adequant els canals i missatges a cadascuna d’elles.

Per últim, els assistents han començat a treballar amb els coneixements adquirits i han definit per equips un dels seus públics objectiu. N’han identificat les pors, les preocupacions, la personalitat, els gustos, les aficions i aspectes com ara les xarxes socials on tenen presència o els dispositius que utilitzen per connectar-se. L’objectiu de la dinàmica era detectar reptes compartits a l’hora d’adreçar-se a cada tipus de públic per tal de treballar conjuntament eines, estratègies i idees que, des del clúster, es puguin impulsar per posar-hi solució.

Amb tot, la jornada d’aquest dimarts suposa la primera base d’aquest cicle que ha començat amb la mirada sobre el públic objectiu. Definir-lo correctament suposa el 50% de l’èxit de la nostra estratègia comunicativa, de manera que a partir d’ara toca treballar l’altre 50% creant missatges memorables i emprant els canals adequats per a cada públic.