Barcelona, camí de ser una ciutat jugable

L’Ajuntament de Barcelona va presentar el passat 6 de febrer el Pla del joc a l’espai públic, una iniciativa pionera que vol situar el joc i l’activitat física a l’aire lliure entre les polítiques clau per fer una ciutat més habitable i millorar la vida dels ciutadans a través de la millora de la vida dels infants i adolescents.

Barcelona, 11 de febrer de 2019

El Pla del joc presentat en el marc d’una jornada sobre joc i ciutat que va tenir lloc al CCCB, concreta 63 actuacions que responen “a una òptica integrada i transversal que combina accions d’urbanisme (des de microintervencions i urbanisme tàctic a grans transformacions urbanes) i accions socials (des de dinamitzacions itinerants a nous conceptes en serveis públics)”, segons explica el consistori en un comunicat. En la redacció del pla hi han participat més de 400 persones, de dins i fora de l’Ajuntament, recull demandes ciutadanes i socials, i s’inspira en plans de joc pioners d’altres ciutats com Dublín o Londres.

L’objectiu de la Jornada era compartir i debatre la importància social del joc a l’espai públic i l’activitat física a l’aire lliure per tal de millorar les ciutats i les vides dels veïns i veïnes, començant per la infància, a partir d’experiències locals i internacionals. La jornada, a la qual va acudir KID’S CLUSTER, va comptar amb Sam Williams, consultor de Capital Of Children, com a ponent inaugural i amb les intervencions de Laia Ortiz,  tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.

Barcelona, amb el Pla del joc a l’espai públic, aspira a passar de ser una ciutat amb jocs infantils a una ciutat pel joc a l’espai públic, “una ciutat jugable”. Una ciutat que inclogui zones específiques de joc encara millors que les actuals – alguns de singulars que tinguin un rol emblemàtic en la importància del joc -, però sobretot, que trenqui barreres i que faci possible que el joc desbordi als seus entorns, i vagi molt més enllà, posant l’urbanisme de tota la ciutat a disposició del joc.

Conceptes com la intergeneracionalitat, l’aprenentatge, la co-creació, la inclusió, la convivència i el sentit de comunitat són i seran claus en la definició d’aquest pla de joc que farà de Barcelona una ciutat jugable. En definitiva, la ciutat pretén esdevenir un espai on jugar sigui no només possible si no també segur, doncs la presència de nenes i nens a l’espai públic és un dels millors indicadors del seu nivell de qualitat.